Republica Moldova: Peste 90% dintre locuitorii Găgăuziei vor relaţii mai strânse cu Rusia

Economica.net
10 03. 2015
1297525307_gagauzia_76689900

Aproape 30% pledează pentru orientarea spre Turcia şi doar cinci procente îşi doresc apropierea de Uniunea Europeană, după cum a relatat luni portalul Unimedia.

Dintre cei 11 candidaţi la funcţia de başcan, Irina Vlah, susţinută de socialişti, este creditată cu cele mai mari şanse la acest scrutin, conform aceluiaşi sondaj. Irina Vlah este, de altfel, şi candidatul susţinut de Moscova şi chiar prezentată drept candidata Rusiei în aceste alegeri.

Potrivit sondajului citat de Unimedia, Vlah este creditată cu 57% din opţiunile de vot, surclasându-l pe Nicolae Dudoglu – preferat de 23% din alegători. Dintre ceilalţi candidaţi, Valeri Ianioglo ar putea obţine 8,5% din voturi, Dumitru Croitoru 5,2% şi Alexandr Stoinoglu 1,4%.

Vlah, care susţine obiectivul socialiştilor de a aduce R.Moldova în cadrul Uniunii Eurasiatice, a făcut parte anterior din Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin (PCRM), dar a părăsit grupul parlamentar al PCRM chiar la începutul activităţii noului legislativ de la Chişinău pe motiv că partidul s-a aliat cu cei care vor să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Ea a avut un rol important în organizarea unui referendum cu privire la orientarea politicii externe a Republicii Moldova în autonomia găgăuză. Deputata Vlah a ignorat atunci verdictul Curţii Constituţionale şi s-a pronunţat public pentru ‘autodeterminarea’ regiunii şi pentru aderarea acesteia la Uniunea vamală condusă de Rusia.

Referitor la partidele politice, locuitorii preferă Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (41%), urmat de Partidul Comunist (8%), Partidul Democrat (6,3%), Partidul Liberal-Democrat (0,9,%) şi PL-0,3%.

În contextul alegerilor din Găgăuzia, cărora unii analişti le atribuie o importanţă geopolitică, ambasadorii statelor Uniunii Europene acreditaţi la Chişinău s-au deplasat luni în regiune, unde au avut o întrevedere cu toţi candidaţii la funcţia de başcan. ‘Am venit cu un mesaj important de susţinere a tuturor regiunilor ţării, inclusiv a Găgăuziei. Dezvoltarea regiunii este o iniţiativă care se înscrie în priorităţile şi valorile comunităţii europene’, a menţionat, cu acest prilej, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Başcanul Găgăuziei este ales pentru un mandat de patru ani şi poate deţine cel mult două mandate consecutiv.

Suprafaţa regiunii autonome este de 1.830 kilometri pătraţi. Regiunea este divizată în trei raioane administrative: Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti, iar populaţia ei este de 155.587 de locuitori.