Republica Moldova şi Ucraina au îngrădit accesul militarilor ruşi în Transnistria – presă

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat luni pentru ziarul Kommersant că autorităţile ucrainene 'şi-au trădat propriii cetăţeni care trăiesc în Transnistria' şi au 'tăiat posibilitatea repatrierii' patrimoniului militar rus de pe teritoriul republicii nerecunoscute, după ce Rada Supremă (parlamentul unicameral) a anulat săptămâna trecută cinci acorduri de cooperare tehnico-militară cu Rusia, inclusiv acordul privind tranzitul trupelor ruseşti în Transnistria.
Economica.net - lun, 25 mai 2015, 08:12
Republica Moldova şi Ucraina au îngrădit accesul militarilor ruşi în Transnistria - presă

În urma acestei decizii a legislativului de la Kiev, militarii ruşi au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria – prin Chişinău. Dar zilele trecute, autorităţile moldovene au reţinut şi deportat de pe aeroportul din Chişinău un militar rus care se îndrepta spre Tiraspol, scrie Agerpres.

Surse din cadrul forţelor de ordine din Republica Moldova au declarat pentru Kommersant că sunt sute de astfel de cazuri începând cu luna octombrie. Ministerul Apărării rus nu a confirmat însă aceste cifre.

Astfel, militarilor ruşi din forţa de pace şi din cadrul Grupului operativ de trupe ruseşti (GOTR) din Transnistria le este dificil în ultimul timp şi uneori chiar imposibil să ajungă la destinaţie, pe fondul crizei din Ucraina, mai scrie ziarul rus.

Atât GOTR, cât şi batalionul de menţinere a păcii se completează şi cu personal din Transnistria, având în vedere că între 150.000 şi 160.000 de transnistreni deţin cetăţenia Federaţiei Ruse.

După decizia Radei de la Kiev, singura modalitate a militarilor ruşi de a ajunge în Transnistria, în cadrul procedurii de înlocuire a trupelor prin rotaţie, este aeroportul din Chişinău.

‘Este o trădare a autorităţilor Ucrainei faţă de propriii cetăţeni care trăiesc în Transnistria – nu mai puţin de 60.000 – de protejarea lor se va ocupa de acum Rusia’, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, trimisul special al preşedintelui rus în Transnistria.

‘Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse era pregătit pentru o astfel de evoluţie şi a luat în calcul în avans modalităţi de ieşire din situaţie’, a adăugat el, indicând că denunţarea acordului de către Ucraina nu va afecta aprovizionarea de zi cu zi a militarilor ruşi din Transnistria. ‘Alimentele vor fi achiziţionate la faţa locului’, a spus Rogozin, care nu se aşteaptă nici la probleme în ceea ce priveşte echiparea cu arme. Arme sunt ‘suficiente’ acolo, adaugă el.

Rusia are desfăşurate pe teritoriul Transnistriei, potrivit Kommersant, un contingent de forţe ruse de menţinere a păcii (un batalion de aproximativ 412 de persoane) şi unitatea militară N13962 (sau GOTR) compusă din două batalioane de circa 1.000 de persoane.

Militarii din cadrul GOTR asigură în principal securitatea depozitelor de muniţii din Colbasna, care au rămas aici după prăbuşirea URSS şi care nu au fost repatriate de Moscova nici până acum.

Dar chiar şi cu acest traseu au apărut dificultăţi. Joia trecută, pe aeroportul din Chişinău a fost reţinut, iar apoi deportat cetăţeanul rus Evgheni Şaşin. În documentele prezentate poliţiei de frontieră moldovene era menţionat că el este sergent în rezervă şi se îndreaptă, conform contractului, la unitatea N13962 din Tiraspol (Transnistria). Nu este singurul caz de acest gen. Cu două săptămâni în urmă, poliţia de frontieră moldoveană a reţinut şi deportat alţi doi militari ruşi.

Potrivit unei surse Kommersant în cadrul guvernului de la Chişinău, partea moldoveană a cerut Moscovei, prin canale diplomatice, să fie informată în prealabil cu privire la sosirea militarilor ruşi. Înştiinţarea trebuie trimisă cu o lună înainte. Militarii ruşi care sosesc fără această înştiinţare în avans sunt reţinuţi şi deportaţi. Regulile Chişinăului se aplică doar asupra militarilor din forţa de menţinere a păcii. Cei din categoria sergentului Şaşin sunt catalogaţi ca ‘nedoriţi’.

Problema este că R.Moldova nu consideră GOTR în contextul operaţiunii de menţinere a păcii şi nu-i recunoaşte un statut oficial. Chişinăul argumentează că, încă la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, Rusia s-a obligat să-şi repatrieze trupele, tehnica şi muniţiile din stânga Nistrului până în 2003. Dar militarii ruşi au rămas pe loc, la fel şi depozitele de muniţii.

Cea mai recentă problemă dintr-o lungă serie a fost numirea anul trecut a colonelului Dmitri Zelenkov în funcţia de nou comandant al GOTR. El a sosit în Transnistria în luna decembrie, iar numirea sa în post nu a fost anunţată oficial. Colonelul venise în cadrul forţei ruse de menţinere a păcii pentru a evita probleme la frontieră. Ajuns la Tiraspol, el a fost numit la conducerea GOTR, fapt ce a scandalizat Chişinăul.

Ministerul de Externe rus a confirmat incidentul, dar a refuzat orice comentariu pe acest subiect, notează Kommersant.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de uzură pe lotul 3 Nord, la joncțiunea cu lotul 2 Nord, a informat secretarul......
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International ...
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...