Republica Moldova: Socialiştii îi cer preşedintelui Timofti să dizolve parlamentul

Fracţiunea parlamentară a socialiştilor din Republica Moldova i-a cerut preşedintelui Nicolae Timofti să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate, în condiţiile în care cele trei partide proeuropene nu au ajuns la o înţelegere în privinţa formării unei coaliţii de guvernare după scrutinul de la 30 noiembrie.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 16:02
Republica Moldova: Socialiştii îi cer preşedintelui Timofti să dizolve parlamentul

Cererea socialiştilor a fost avansată în cadrul consultărilor pe care preşedintele Nicolae Timofti le-a început marţi cu fracţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier. Nicolae Timofti a purtat primele consultări cu membrii grupului parlamentar al Partidului Socialiştilor, formaţiune ce a obţinut cele mai multe voturi la alegerile de la 30 noiembrie, dispunând de 25 de parlamentari în forul legislativ de la Chişinău cu 101 locuri.

În cadrul acestor consultări, liderul socialist Igor Dodon a criticat modul în care decurg negocierile privind crearea unei majorităţi parlamentare şi i-a cerut preşedintelui Timofti să se folosească de dreptul său constituţional pentru a dizolva legislativul şi a anunţa alegeri parlamentare anticipate, după cum informează Radio Chişinău.

”Am cerut preşedintelui să dizolve parlamentul atât timp cât partidele parlamentare nu pot găsi un numitor comun pentru formarea unei majorităţi. Dacă partidele proeuropene nu pot găsi o limbă comună, atunci haideţi să mergem la cetăţeni, cetăţenii să voteze încă o dată pentru alte partide în parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

În replică, secretarul general al administraţiei prezidenţiale, Ion Păduraru, a calificat drept inoportună solicitarea socialiştilor, menţionând că legea fundamentală a Republicii Moldova prevede foarte clar cazurile în care şeful statului poate dizolva parlamentul şi anunţa alegeri anticipate.

Preşedintele Nicolae Timofti va continua consultările cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru pe parcursul acestei săptămâni. Potrivit legislaţiei, candidatura premierului va fi anunţată de şeful statului doar după consultarea tuturor partidelor reprezentate în legislativ.

După desemnare, candidatul va avea la dispoziţie 15 zile pentru a-şi prezenta echipa guvernamentală. În cazul în care componenţa cabinetului de miniştri nu obţine, de două ori consecutiv, votul de încredere din partea majorităţii parlamentare, preşedintele dizolvă legislativul şi convoacă alegeri anticipate.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...