Motivul care stă la baza acestui document este ‘suspiciunea de corupţie a premierului Valeriu Streleţ’. Moţiunea a fost semnată de 42 de deputaţi: 22 deputaţi socialişti şi 20 deputaţi comunişti.
Potrivit legislaţiei în vigoare în Republica Moldova, o moţiune de cenzură poate fi depusă cu 26 de semnături, iar pentru a fi aprobată trebuie să fie votată de 51 de deputaţi. Aleşii vor examina moţiunea de cenzură joia viitoare, 29 octombrie, potrivit Unimedia.
Facţiunea socialiştilor anunţase marţi că va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului Valeriu Streleţ sau va susţine o moţiune deja existentă la următoarea şedinţă a legislativului. La rândul său, liderul comunist Vladimir Voronin anunţase tot marţi că partidul său ar putea cere la următoarea şedinţă a legislativului demiterea guvernului Streleţ, iar dacă va fi înaintată o moţiune de cenzură împotriva acestuia o va susţine.
Republica Moldova se confruntă în prezent cu o situaţie politica tensionată, în condiţiile în care actuala alianţă de guvernare (PLDM-PD-PL) pare să se destrame după ‘decapitarea’ Partidului Liberal Democrat, prin arestarea liderului acestuia Vlad Filat, în timp ce forţele proruse din parlament se pregătesc să demită guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.