Socialiştii din Republica Moldova vor modificarea Constituţiei pentru a împiedica unirea cu România

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova va propune la începutul anului viitor modificarea Constituţiei pentru a exclude posibilitatea unirii cu România, a anunţat joi liderul formaţiunii, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - joi, 17 dec. 2015, 14:07
Socialiştii din Republica Moldova vor modificarea Constituţiei pentru a împiedica unirea cu România

”Socialiştii au pregătit un proiect de lege pentru amendarea Constituţiei. Vom cere excluderea articolului 142 din Constituţie pentru a împiedica o posibilă lichidare a suveranităţii, integrităţii şi statalităţii Republicii Moldova”, a declarat Dodon, citat de independent.md. ”Articolul 142 al Constituţiei presupune că statalitatea, integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova poate fi modificată, anulată prin referendum. Adică, în Constituţia Republicii Moldova din start a fost inclusă posibilitatea anulării statalităţii ţării”, a adăugat liderul Partidului Socialiştilor (formaţiune prorusă de opoziţie care dispune de numărul cel mai mare de parlamentari în legislativul de la Chişinău), potrivit jurnal.md.

În context, Igor Dodon a menţionat că, începând de săptămâna viitoare, va începe personal discuţiile cu şefii fracţiunilor parlamentare, dar el i-a exclus de pe lista sa pe liderii Partidului Liberal şi Partidului Liberal Democrat, două formaţiuni proeuropene.

El a precizat că, în cazul în care parlamentul va respinge propunerea facţiunii socialiste, Partidul Socialiştilor va veni cu o altă propunere şi anume organizarea unui referendum pentru amendarea Constituţiei.

În acelaşi timp, Igor Dodon a anunţat începerea unei campanii ‘împotriva unioniştilor’, menţionând că prima acţiune în acest sens va fi distribuirea hărţii Moldovei din timpul lui Ştefan cel Mare.

De amintit că un ordin al ministrului educaţiei Corina Fusu privind distribuirea gratuită în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova a unei donaţii de hărţi tematice ‘Organizarea administrativă a Regatului României. 1930’ a stârnit dispute aprinse săptămâna trecută în parlamentul de la Chişinău, unul din deputaţii socialişti, Vlad Bătrâncea, rupând în mod demonstrativ harta României Mari în timpul dezbaterilor.

Organizaţiile şi forţele politice unioniste din Republica Moldova au condamnat gestul parlamentarului socialist, pe care l-au calificat drept unul ‘xenofob şi rasist’, în timp ce tinerii unionişti au organizat un protest în faţa parlamentului de la Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Livrările Airbus au scăzut cu 9% în septembrie, la 50 de aeronave, comparativ cu perioada similară din 2023, a informat grupul aeronautic european, transmite Reuters....
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea să le finalizeze încă din 2024
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea ...
Loturile 1 și 4 din Autostrada A7 Buzău - Focșani ar trebui finalizate până în mai 2025, iar loturile 2 și 3 până ...
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat joi că PNL nu va ieşi de la guvernare.
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
Cererea redusă şi concurenţa strânsă din China au afectat vânzările trimestriale ale BMW şi Mercedes, au anunţat ...