Republica Moldova-Ucraina: Kievul i-a trimis un semnal clar lui Dodon cu privire la Crimeea

Economica.net
23 11. 2016
crimeea_56875323578_76735000

‘I-am trimis preşedintelui ales al Republicii Moldova un mesaj clar, în care am menţionat dependenţa dintre dezvoltarea relaţiilor bilaterale de bună vecinătate de recunoaşterea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a apartenenţei Crimeii la Ucraina’, a declarat Eliseev.

În acest acest context, administraţia preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, şi-a exprimat speranţa că după învestire, retorica preşedintelui moldovean Igor Dodon se va schimba în ceea ce priveşte Crimeea, potrivit aceluiaşi responsabil ucrainean. ‘Să nu uităm că este vorba despre o republică parlamentară, iar majoritatea în legislativul de la Chişinău este proeuropeană’, a subliniat acelaşi oficial.

În timpul campaniei electorale, candidatul socialiştilor la preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că peninsula Crimeea este teritoriu al Federaţiei Ruse, deşi din punct de vedere juridic aceasta nu a fost recunoscută la nivel internaţional. ‘Crimeea este parte a Rusiei acum, juridic nu a fost recunoscută de către Occident şi de majoritatea ţărilor. Şi juridic nu ştiu dacă va fi recunoscută în timpul apropiat. Ce va face Dodon preşedinte, va recunoaşte sau nu? Aici sunt foarte multe riscuri. Noi avem Transnistria. Şi eu nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greşeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană. Dar de facto, la momentul dat, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse. Juridic acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova’, a explicat Igor Dodon într-un interviu acordat la 1 noiembrie pentru Radio Europa Liberă.

Declaraţiile sale i-a făcut pe unii deputaţi din Rada Supremă de la Kiev să ceară Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) să-l declare pe liderul socialist de la Chişinău persona non grata în Ucraina. Dodon a pus la îndoială aplicarea acestei ameninţări. El a afirmat că ‘declaraţia câtorva deputaţi ucraineni nu reprezintă poziţia oficială a statului’, conform presei de la Chişinău.