Proeuropenii au câştigat alegerile locale în majoritatea oraşelor din Republica Moldova
Primar al capitalei moldovene începând din 2007, proeuropeanul Dorin Chirtoacă a obţinut peste 53% din voturi, în timp ce opozanta sa, Zinaida Greceanîi, circa 46% din sufragii.
”Este o victorie foarte importantă, care semnifică continuarea reformelor proeuropene la Chişinău”, a declarat Dorin Chirtoacă, potrivit postului de televiziune public din Republica Moldova.
La rândul său, Zinaida Greceanîi a apreciat că ”rezultatele sunt departe de realitate” şi le-a cerut susţinătorilor ei să ”continue lupta”.
În restul ţării, proeuropenii au câştigat alegerile în multe localităţi, potrivit lui Iurie Ciocan, reprezentant al Comisiei Electorale.
Ţinând cont de rezultatele din primul tur, partidele proeuropene au câştigat alegerile în 651 de localităţi, iar cele proruse în 171, dintr-un total de 898. În circa 60 de localităţi scrutinul a fost câştigat de candidaţi independenţi.
Totuşi, candidaţii proruşi au reuşit să obţină victoria în unele oraşe-cheie ale ţării, precum Orhei (centru-est) unde Ilan Shor a fost ales din primul tur.
Acest om de afaceri de 28 de ani este suspectat de justiţie că a jucat un rol în dispariţia misterioasă a sumei de 1 miliard de dolari (circa o treime din PIB-ul ţării) din trei bănci comerciale prezente pe piaţa din Republica Moldova.
Scandalul a afectat ţara cu puţin timp înaintea alegerilor locale, scrutin marcat şi de demisia premierului Chiril Gaburici, acuzat că şi-a falsificat o diplomă de studii.
”Situaţia din Moldova rămâne foarte dificilă. Persoanele aflate la putere sunt proeuropene şi ele au discreditat ideea de integrare europeană”, a declarat pentru AFP directorul Centrului de studii strategice Politicon, Anatol Ţăranu.
Considerată una din cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova a parafat în 2014 un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Decizia a provocat iritarea Rusiei, care menţine forţe militare în regiunea separatistă Transnistria, frontalieră cu Ucraina, adaugă AFP.