Unul din liderii ‘republicii’, Denis Puşilin, a semnat decretul în care Obama este acuzat de ‘complicitate’ cu ‘aşa-zisul’ preşedinte al Ucrainei, Olexandr Turcinov, în aprobarea legii antiteroriste în baza căreia trupele ucrainene au început ofensiva împotriva insurgenţilor rusofoni. Aceeaşi acuzaţie este formulată şi la adresa cancelarului Merkel. Cât despre Catherine Ashton, în document acesteia i se reproşează ‘neglijenţa’ în îndeplinirea atribuţiilor, care a permis ‘neonaziştilor’ din Ucraina să se simtă imposibil de pedepsit, fapt care a condus la ‘crime împotriva umanităţii’ la Odesa. Interdicţia este valabilă până în toamna acestui an.
Printre cei sancţionaţi se numără şi premierul britanic David Cameron, dar separatiştii sunt mai indulgenţi cu el şi nu i-au interzis accesul pe teritoriul lor, dar i-au cerut să-şi schimbe poziţia faţă de ‘junta’ de la Kiev. În document se face referire la ‘bunele relaţii istorice dintre Marea Britanie şi (bazinul minier) Donbas’.
În urma referendumurilor de duminică, nerecunoscute de comunitatea internaţională, liderii proruşi din Doneţk şi Lugansk au proclamat luni independenţa acestor două regiuni din estul Ucrainei. Autointitulata ‘Republică Populară Doneţk’ a cerut în plus Moscovei să examineze posibilitatea integrării acestui teritoriu în Federaţia Rusă.