Propunerea republicanilor americani reprezintă o recunoaștere de către partid a cererilor votanților de a veni cu politici care să combată schimbările climatice, iar în același timp căutând să mențină beneficiile economice generate de noile explotări de petrol și gaze, care au făcut din Statele Unite cel mai mare producător de energie din lume.
Președintele Donald Trump, care în repetate rânduri s-a arătat sceptic cu privire la dovezile științifice privind schimbările climatice, și-a exprimat susținerea pentru un plan de împădurire masivă într-un discurs pe care l-a susținut luna trecută la Forumul Economic Mondial de la Davos.
“Lucrez la o lege ale cărei prevederi vor constă chiar în asta: plantarea a unui trilion de copaci până în 2050, obiectivul fiind reducerea dioxidului de carbon și încurajarea folosirii produselor din lemn”, a declarat congresmenul de Arkansas Bruce Westerman, membru al Comisiei de Resurse Naturale din Congresul American.
Alte elemente ale acestui plan, care vor fi lansate în legi adiționale în săptămânile care vor urma, vor viza reducerea dioxidului de carbon generat de centralele electrice, reciclarea ambalajelor de plastic și promovarea energiei curate, inclusiv cea produsă de gaze naturale și de centralele nucleare.
Politicienii democrați, inclusiv cei care sunt în cursa pentru câștigarea alegerilor prezidențiale de anul acesta, au venit cu propuneri de trecere abruptă de la folosirea combustibililor fosili la alte variante, pentru că Statele Unite să poată evita impactele negative ale schimbărilor climatice.
Activiștii de mediu argumentează că este contraproductivă concentrarea pe plantarea de copaci în timp ce se ignoră tăierea emisiilor de gaze cu efect de seră produse de combustibilii fosili. Majoritatea zdrobitoare a oamenilor de știință consideră că emisiile produse de arderea combustibililor fosili sunt cea mai importantă cauza a schimbărilor climatice.
“Plantarea de copaci bineînțeles că este bună, dar nu este nici pe departe de ajuns pentru ce avem nevoie și nu poate înlocui adevărată alinare și resălbăticire a naturii”, a declarat luna trecută la Davos activistă suedeză Greta Thunberg.