„Creşterea impozitelor nu va crea locuri de muncă în sectorul privat”, a declarat senatorul într-o alocuţiune televizată, în sala Capitoliului, la câţiva zeci de metri de hemiciclu, unde Barack Obama şi-a susţinut discursul cu câteva minute mai înainte.
„Nicio creştere realistă de impozite nu va putea să reducă deficitele pe care le avem”, a dat el asigurări, „şi de aceea sper că preşedintele îşi va abandona obsesia de a creşte impozitele şi va prefera, din contră, să cooperee cu noi pentru a obţine o creştere adevărată a economiei nostre”, a continuat Rubio.
Preşedintele „a prezentat multe programe noi în detaliu. Însă în ceea ce priveşte gestionarea cheltuielilor a fost remarcabil de scurt”, a comentat Paul Ryan, partenerul de cursă al lui Mitt Romney în alegerile prezidenţiale din noiembrie.
„El nu a oferit mare lucru în plus faţă de aceleaşi politici de relansare care au eşuat să repornească economia”, a declarat John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.
Marco Rubio, în vârstă de 41 de ani, de origine cubaneză, reprezintă noul suflu căutat de partid, ocolit de către tineri şi hispanici la alegerile prezidenţiale.
Mesajul său, preentat în numele partidului, mai întâi în engleză şi după aceea în spaniolă, este lipsit de ambiguitate. Rolul statului federal şi taxele şi impozitele obligatorii trebuie să fie reduse în vederea obţinerii unei creşteri economice, în opinia sa. Este un răspuns direct la viziunea promovată marţi de către Barack Obama, care a insistat asupra unui „stat mai eficient, care enunţă priorităţile şi investeşte într-o creştere pe baze largi”.
Preşedintele a oferit asigurări că investiţiile în infrastructură, formarea şi energiile regenerabile sunt compatibile cu o reducere a deficitelor.
Rubio l-a acuzat, din contră, într-un discurs scris, cu mult înainte ca Barack Obama să îl susţină pe al său, că preşedintele crede că economia de piaţă „este cauza problemelor noastre şi că criza economică a apărut deoarece statul nu prelevează impozite suficiente, nu cheltuieşte suficient şi nu controlează suficient”.
În opinia sa, „un dolar împrumutat de către stat este o sumă de bani care nu este investită în crearea de locuri de muncă”.
Însă conservatorul a încercat totodată să îi liniştească pe americani în privinţa programelor sociale luate în calcul de către republicani, citând cazul tatălui său, mort de cancer, care a beneficiat de o asigurare publică de sănătate în timpul tratamentului.
„Nu voi susţine niciodată schimbări la Medicare care să afecteze pensionari ca mama mea. Dar cei care doresc să lase Medicare în situaţia actuală doresc, de fapt, să îi provoace falimentul”, a apreciat el.