Reputația dealerilor auto, afectată de livrările întârziate de mașini – Studiu

Potrivit unui studiu, livrările întârziate de mașini cauzate de lipsa unor componente sau de problemele de logistică, afectează în special reputația dealerilor auto.
Robert Stan - mie, 24 aug. 2022, 12:34
Reputația dealerilor auto, afectată de livrările întârziate de mașini - Studiu

Un studiu realizat de compania de finanțare Close Brothers Motor Finance (CBMF) în Marea Britanie arată că dealerii, interfața dintre clienți și producătorii auto, au cel mai mult de suferit din cauza întârzierii livrărilor de mașini noi.

„Cel mai greu lucru pentru noi astăzi este că ne pierdem prestanța în fața unui client pentru că nu putem comunica exact cu privire la termene, configurații”, susține Jean-Paul Lempereur, președinte al grupului CMFB, companie care asigură finanțare pentru vehicule, dar îndeplinește și rolul de dealer auto.

Conform publicației franceze L`Argus, dealerii europeni, care se confruntă de luni bune cu întârzieri în livrarea mașinilor noi, se află în prima linie a relației cu clienții și, pentru că, de multe ori, se află în imposibilitatea de a discuta cu exactitate despre termene de livrare sau alte condiții contractuale, au nevoie de mult tact pentru a nu pierde cumpărători.

Imaginea distribuitorilor de mașini este așadar deteriorată, uneori chiar mai mult decât cea a mărcilor/producătorilor dacă dăm crezare studiului realizat în Marea Britanie de Close Brothers Motor Finance.

În timp ce două treimi (66%) dintre consumatorii care se gândesc să cumpere o mașină nouă recunosc că înțeleg dificultățile întâmpinate de induatria auto, aproape jumătate (48%) dintre cei chestionați consideră că întârzierile au un impact negativ asupra percepției lor despre dealerii de mașini cu care intră în contact. Totodată, circa 46% spun că termenele lungi de livrare le afectează percepția față de anumite mărci de mașini.

„Din păcate, întârzierile inevitabile din lanțul de aprovizionare elimină o parte importantă din «magia» procesului de cumpărare a unei mașini. Deși nu este vina lor, dealerii se confruntă cu cele mai mari provocări”, consideră Lisa Watson, director de vânzări la CBMF.

Studiul citat arată și că două treimi dintre clienți (64%) nu doresc să aștepte mai mult de 12 luni pentru primirea unei mașini noi, iar șase din zece cumpărători (59%) consideră că întârzierile le estompează plăcerea de a cumpăra o mașină nouă.

În Regatul Unit, ca și în alte state europene, anumite vehicule foarte populare pot fi achiziționate doar la pachet cu acceptarea unui termen de livrare de peste douăsprezece luni. Sondajul CBMF relevă și că mai mult de jumătate (54%) dintre potențialii clienți preferă să aștepte până când problemele industriei auto se rezolvă înainte de comanda o nouă mașină.

Ca și în Marea Britanie, Franța sau România, timpul de livrare al mașinilor noi comandate de germani s-a majorat substanțial. Un alt studiu, realizat de Carwow și Automobilwoche arăta, în luna mai a acestui an că, în cazul mașinilor electrice, clienții germani așteaptă între trei și 18 luni.

În acest context, odată cu prezentarea rezultatelor financiare pentru primul semestru din 2022, mai mulți producători auto au anunțat o scădere a ritmului de primire a noilor comenzi.

Te-ar mai putea interesa și
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Amplasat de-a lungul coastei Mării Negre, Emerald Resort din Ravda este o destinație balneară excelentă, care a câștigat foarte repede notorietate pentru cazările sale de lux și priveliștile......
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat joi în consultare publică ...
Rolul crucial ale gazelor naturale în dezvoltarea industriei depinde de stabilitatea reglementării
Rolul crucial ale gazelor naturale în dezvoltarea industriei depinde de stabilitatea reglementării
România are nevoie stringentă de creșterea capacității sale instituționale pentru a putea facilita și administra punerea ...
Dedesubturile integrării Cora în Carrefour. Manager: A fost principala investiție pentru Carrefour România în 2024 și va fi și în 2025
Dedesubturile integrării Cora în Carrefour. Manager: A fost principala investiție pentru Carrefour România în 2024 și ...
Cu toate cele 10 foste Cora având deja bannerul Carrefour, retailerul francez mai are încă două unități de remodelat, ...