„Restaurantul” din colţul străzii: Mega Image devine liderul pieţei de produse reci „gata de mâncat”, cu vânzări de peste 2,6 milioane de euro

Economica.net
09 01. 2018
mega_image_66865694_52792300

Colţurile „fresh” cu mâncare gătită au devenit în ultimii ani un „must have” al lanţurilor de magazine care se întrec în idei şi bugete pentru promovarea lor în rândul consumatorilor. S-au născut branduri şi s-au creat parteneriate în încercarea magazinelor de a profita de schimbarea stilului de viaţă al românilor din marile aglomerări urbane care au tot mai puţin timp pentru a găti, dar sunt tot mai interesaţi de o alimentaţie sănătoasă. Până acum s-a detaşat şi un jucător care, din datele companiei de cercetare de piaţă Euromonitor International, a ajuns să încaseze 20 de lei din fiecare 100 cheltuiţi pe astfel de produse.

Mai exact, din datele companiei de piaţă Euromonitor, retailerul Mega Image, operat de Ahold-Delhaize, deţinea la finele anului trecut o cotă de 20% din piaţa valorică a produselor reci, gata de mâncat, cel mai valoros segment din categoria produselor ready to eat. Acestea au generat anul trecut vânzări estimate de 59,3 milioane de lei, faţă de 56 milioane de lei cu un an în urmă.

Cu cele două branduri ale sale – 365 şi Mega Apetit -, aceasta a reuşit să-şi devanseze principalul competitor, Cristim 2 Prodcom, liderul pieţei de mezeluri din România, la o distanţă de un singur punct procentual. „Performanţele Mega Image pot fi atribuite expansiunii agresive cu brandul Mega Apetit care completează oferta lansată anterior sub marca privată 365. Mega Apetit a fost lansat în 2016 şi a raportat o creştere exponenţială în 2017, în condiţiile în care Mega Image a investit masiv în dezvoltarea segmentului”, sunt de părere specialiştii Euromonitor.

De altfel, succesul acestui brand se poate ghici şi din mişcarea de la finele anului trecut a retailerului care a deschis în food-court-ul unuia dintre mall-urile bucureştene, Plaza România, un magazin de format mic sub brandul Mega Apetit. 

„Noul magazin vine în întâmpinarea oamenilor activi, care nu pot aloca mult timp pentru pregătirea meselor sau care au nevoie de gustări rapide şi sănătoase în pauzele din timpul programului de muncă sau în timpul liber. Astfel, noul Shop&Go – Mega Apetit include o gamă extinsă de produse pentru consum în orice moment al zilei, de la sandvişuri, aperitive, salate, supe, dar şi ciorbe, feluri principale, dulciuri şi meniuri complete. O noutate în noul magazin sunt mâncărurile gătite, calde sau reci, care includ de la reţete româneşti până la preparate gourmet, pregătite la foc sau pe grătar cu cărbune”, anunţa Mega Image printr-un comunicat.

„Ne aşteptăm ca piaţa ready meals, în special cele care se pot încălzi, să crească într-un ritm alert având în vedere dorinţa tot mai mare a consumatorilor de a plăti mai mult pentru comoditate. De asemenea, investiţiile producătorilor atât în reţete tradiţionale dar şi în preparate mai puţin obişnuite stimulează consumul”, mai apreciază cercetătorii Euromonitor. Potrivit acestora, în 2018 acest segment va ajunge la vânzări de 64,8 milioane de lei, cu 9,2% mai mult decât anul anterior şi cu 15,7% peste nivelul raportat în 2016.

Top producători de alimente gata de mâncat

Dacă vorbim însă de întreaga categorie ready to eat, potrivit datelor Euromonitor remise ECONOMICA.NET, liderul pieţei este Cristim 2 Prodcom SRL, una dintre companiile grupului Cris-Tim, care a raportat vânzări estimate pentru 2017 la 27,4 milioane de lei, cu 7,8% mai mult decât în 2016. Urmează Bell Holding AG, compania elveţiană care deţine în România fabrica Eisberg România din Pantelimon, cu vânzări de 12,3 milioane de lei, Scandia Food – companie controlată de oamenii de afaceri Dumitru Creștin și Viorel Gașpar cu 8,7 milioane de lei, Agriro SRL, liderul pieţei de plante aromatice proaspete şi salate ambalate care deţine unitaţi de plantare în judeţul Bihor cu 8,1 milioane de lei, şi Mandy Foods Group cu 4,9 milioane de lei.

Iar ca branduri, piaţa este împărţită între Crist-Tim, Eisberg, Agriro Fresh, Scandia Sibiu şi Mandy Foods. De altfel, după produsele reci gata de mâncat, cele mai vândute sunt salatele gata preparate care au generat încasări de 43,4 milioane de lei în 2017 şi care ar putea ajunge la vânzări de 48,2 milioane de lei în 2018. Preparatele gata de mâncat care pot sta la temperatura camerei au generat şi ele vânzări de 28,3 milioane de lei, în vreme ce pizza congelată a ajuns la 11,9 milioane de lei. Cel mai mic succes îl au momentan produsele gata de mâncat congelate, această piaţă fiind estimată de către Euromonitor la numai 2 milioane de lei.