Guvernul vrea să laşi maşina acasă în fiecare vineri şi propune gratuitate pe transportul public

Lidia Neagu - mie, 10 mart. 2021, 13:16
Guvernul vrea să laşi maşina acasă în fiecare vineri şi propune gratuitate pe transportul public

Ministerul Mediului a lansat, miercuri, campania “Vinerea Verde” prin care invită cetăţenii să renunţe la autoturismul propriu în ziua de vineri a fiecărei săptămânii şi să folosească mijloace de transport mai puţin poluante. Campania în vedere „mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară”.

De asemenea, instituţia îşi propune ca în acest an unul din patru angajaţi din instituţiile publice să aleagă vinerea o altă modalitate de deplasare.

Campania ‘Vinerea Verde-Stop! Azi, maşina stă pe loc!’, este, potrivit ministerului de resort, iniţiativă care îşi doreşte să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară.

„Prin intermediul campaniei vom introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea sa cu transportul public în comun, biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos”, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.

Prima categorie vizată de campanie sunt angajaţii din instituţiile publice.

„Am ales ziua de vineri pentru că este de foarte multe ori zi scurtă, este oricum casual şi există deja acest obicei de a nu mai veni cu cravată, de a nu mai veni la ‘patru ace’ şi atunci pentru toată lumea poate să fie o alternativă mai lejeră varianta cu deplasarea cu alte mijloace de transport”, a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

Tanczos Barna, a afirmat miercuri că în Bucureşti se deplasează cu maşină hibrid sau cu un mijloc de transport în comun, iar în fiecare vineri va merge cu bicicleta, cu STB-ul sau pe jos, menţionând că va lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri.

„Azi am venit cu maşină hibrid. Poluarea este sub 70 de grame cred la această maşină hibrid. În Bucureşti circul cu maşină hibrid sau cu mijlocul de transport în comun. Am testat metroul, ieri am venit cu STB-ul şi în fiecare vineri cât sunt în Bucureşti o să vin cu bicicleta, cu STB-ul sau pe jos”, a menţionat Tanczos Barna, cu ocazia lansării Campaniei ‘Vinerea Verde-Stop!Azi, maşina stă pe loc!’, o iniţiativă care îşi doreşte să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară.

Ministerul Mediului va propune primăriilor să ofere gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri

Barna propune ca cetăţenii care renunţă la autoturisme vineri să aibă gratuitate pe mijloacele de transport.

„Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri. Cred că am avea un impact pozitiv şi cu privire şi la celelalte zile ale săptămânii când va creşte cu siguranţă numărul persoanelor care vor alege mijloace de transport în comun şi aşa zisele pierderi, sau banii care nu se mai plătesc pe bilete în zilele de vineri, cu siguranţă vor fi compensate în celelalte zile ale săptămânii prin creşterea numărului persoanelor care vor alege soluţii alternative de transport. Aceste măsuri ar trebui să ducă în primul rând la reducerea poluării în marile oraşe şi cu siguranţă vom avea susţinere şi din partea instituţiilor publice”, susţine Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a subliniat că din ce în ce mai mult se constată o presiune asupra mediului înconjurător, „presiune exercitată de fiecare cetăţean prin amprenta de carbon pe care o lăsăm cu toţii în urma noastră, în activitatea zilnică”.

Totodată, Tanczos Barna a subliniat că prin această iniţiativă se doreşte a ajunge la o performanţă de a avea unul din patru angajaţi din instituţiile publice care aleg ca metodă de deplasare în fiecare zi de vineri „altceva decât deplasarea cu maşina şi deplasarea cu variantă care lasă o amprentă de carbon foarte mare”.

„Cea mai importantă parte a acestei amprente de carbon vine din această mobilitate şi în proporţie de peste 60% poluarea aerului din marile oraşe se datorează traficului şi nici Bucureştiul şi nici celelalte oraşe mari din ţară nu fac excepţie din acest punct de vedere. Şi în mod tradiţional din păcate soluţia în România pentru decongestionarea traficului a fost crearea unor reţele suplimentare de drumuri prin care am crescut şi mai mult numărul de maşini care circulă în aceste oraşe. Pe scurt, ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului doreşte să instaureze în România ‘Vinerea verde’ ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun”, a adăugat ministrul Mediului.

De asemenea, Ministerul Mediului va lansa invitaţie către companiile private, astfel încât să fie cât mai mulţi care să adere la această iniţiativă cetăţenească voluntar.

„Aderarea la această mişcare este voluntară, nu se vor face liste şi nu vor fi sancţiuni. Este o invitaţie la un alt fel de comportament şi în niciun caz nu o să fie cu sancţiuni, să stea cineva la uşa instituţiilor dacă ai venit sau nu cu bicicleta. (…) Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii şi o logistică urban cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici este o iniţiativă finanţată inclusiv prin programele pe care le derulează Ministerul Mediului, prin AFM sau prin PNRR”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, „mobilitatea cu zero emisii poate fi o soluţie doar în cazul în care autorităţile publice dezvoltă reţele, reţele de mobilitate cu zero emisii: piste de biciclete, parcări pentru biciclete, parcări speciale pentru mijloace de transport electrice sau hibrid”.

Cîţu spune că va merge pe jos până la Palatul Victoria

„Bineînţeles că merg pe jos de foarte multe ori. Aşa voi merge şi vineri. Dar merg în timpul săptămânii, când e vremea frumoasă merg pe jos. Nu e ceva nou pentru mine”, a declarat premierul, miercuri, la Parlament.

În cazul în care va ninge, el susţine că va merge tot pe jos.

„Merg tot pe jos. Îmi iau o geacă”, a spus Florin Cîţu.

Majoritatea capitalelor europene, precum Roma, Atena, Paris, Berlin, Londra sau Madrid, au introdus interdicţii pentru circulaţia maşinilor îndeosebi a celor diesel care nu au voie în centrul oraşului, pentru a creşte calitatea aerului şi scăderea poluării.

Capitala Suediei este una dintre cele mai puternic reglementate. Inelul interior al orașului poate fi accesat cu mașina în timpul zilei, de luni până vineri, doar contra cost.

Citeşte şi:

Raport privind traficul în Capitală în perioada pandemiei: trafic scăzut în medie cu 36% în timpul săptămânii şi cu 54% în weekend

Tanczos Barna, despre poluarea din Bucureşti: Am identificat câteva soluţii care trebuie să fie implementate

Indicele de poluare, de aproape trei ori peste limita maximă la două staţii din Capitală

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...