Restricţii de circulaţie pe podul de la Agigea, în perioada 16 septembrie-15 octombrie 2015

Economica.net
16 09. 2015
32073428_54597700

Potrivit sursei citate, în perioada 16 septembrie – 15 octombrie 2015, pe podul de la Agigea, peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, situat pe DN 39 la poziţia kilometrică 8+988, viteza de deplasare a autovehiculelor pe cele patru benzi de circulaţie va fi limitată la 50 kilometri/oră.

De asemenea, se restricţionează traficul pentru autovehiculele şi coloanele agabaritice.

Recent, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPM), Valeriu Ionescu, declara pentru scrie Agerpres că vor fi demarate operaţiunile de montare a aparatelor de reazem antiseismic la noul pod rutier construit peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, în aval de ecluza Agigea.

După finalizarea montajului, noul pod va fi deschis circulaţiei rutiere pe toate cele patru benzi, interconectând deocamdată doar sectoarele de nord şi sud ale Portului Constanţa prin porţile 7 şi 10 B cu A2. De asemenea, se estimează că în următoarele două luni va fi finalizat şi segmentul de drum care va conecta capătul de sud al noului pod cu DN 39 (Constanţa – Vama Veche), la intrarea în Eforie Nord.

Podul rutier de la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră este o investiţie de aproximativ 28 de milioane de euro, realizată de antreprenorul general Apolodor Comimpex SRL pentru CNAPM Constanţa, 70% din investiţie fiind asigurată din fonduri structurale europene. Noul pod este amplasat în aval de ecluza Agigea şi elimină tranzitul rutier greu de la porţile 7 şi 10B ale portului, prin municipiul Constanţa.

Întreaga construcţie este proiectată precum cel mai mare pod susţinut de cabluri din oţel (hobane) din România, cu înălţimea maximă de 65 de metri şi deschiderea maximă de 200 de metri între piloni. Lungimea totală a podului, incluzând bretelele de acces, este de 2,5 kilometri. Podul este susţinut de 16 piloni, pilonul principal de susţinere a căii de rulare având 116 metri înălţime. Toate componentele metalice, 18 tronsoane şi patru stâlpi de susţinere au însumat peste 3.200 de tone de tablă specială, debitată şi sudată într-o cale rutieră cu lungimea de 280 de metri şi lăţimea de aproape 17,5 metri, construită în totalitate în Portul Agigea, pe şantierul Companiei TIGITRANS.

Construcţia, adjudecată prin licitaţie la valoarea de 23 de milioane de euro, a ajuns să coste în final peste 28 de milioane de euro, fiind necesară şi modificarea proiectului iniţial, întocmit în anul 2005. Investiţia este realizată din fonduri structurale prin Programul Operaţional Sectorial (POS) – Transporturi fiind inclusă în cadrul proiectului ‘Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara Axelor Prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport”.