Restricţii în Europa. Ce măsuri au luat statele din UE în lupta împotriva Coronavirusului – AFP

Autorităţile din mai multe ţări europene şi-au înăsprit în ultimele săptămâni măsurile în urma unei accelerări a contaminărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în faţa ameninţării unui al doilea val covid-19, relatează AFP citat de News.ro, care prezintă principalele măsuri.
Economica.net - mar, 28 iul. 2020, 12:16
Restricţii în Europa. Ce măsuri au luat statele din UE în lupta împotriva Coronavirusului - AFP

GRECIA

Grecia a anunţat marţi că masca va fi din nou obligatorie în magazine, bănci, servicii publice şi cvasitotalitatea locurilor închise, în contextul unei creşteri a numărului cazurilor de coronavirus, relatează AFP citat de scrie Agerpres.

„Nu există niciun motiv să intrăm în panică dar nu trebuie să lăsăm garda jos”, a declarat ministrul protecţiei civile, Nikos Hardalias, evocând o „creştere a numărului de cazuri în ultimele zile”, o „tendinţă stabilă”.

Grecia a înregistrat până în prezent 202 decese provocate de COVID-19 şi peste 4.200 de infectări, dintre care 28% sunt legate de călătorii în străinătate, în creştere după redeschiderea frontierelor pentru turişti la 1 iulie.

De la această dată, au existat peste 340 de infectări confirmate în rândul celor 1,3 milioane de oameni care au venit în Grecia, potrivit ministrului.

„Însă imaginea epidemiologică a ţării este în formă mai bună decât cea a multor altor” ţări, a adăugat Hardalias, în cadrul unui briefing de presă.

Excluzând „impunerea unei izolări generale”, ministrul a anunţat portul obligatoriu al măştii „pentru angajaţi şi clienţi” începând de miercuri în aproape toate spaţiile închise din Grecia.

Orice infracţiune va fi pasibilă de o amendă de 150 de euro.

„Servicii publice, bănci, supermarketuri şi magazine alimentare, transporturi publice, taxiuri, ascensoare, spitale şi cabinete medicale, saloane de înfrumuseţarea şi de coafură”, a enumerat el.

Bisericile nu sunt pentru moment pe lista spaţiilor unde masca va fi obligatorie, subiect sensibil într-o ţară în care nu există separaţie între biserică şi stat.

Masca era deja obligatorie în transporturile publice şi, de pe 20 iulie, în supermarketuri.


ITALIA

– 241 de contaminări zilnice, 23%

În Campania, regiunea în care se află oraşul Napoli, amenzi în valoare de 1.000 de euro au fost aplicate pentru prima oară la 25 iulie unor stabilimente în care nu se respecta purtarea măştii.


GERMANIA

– 528 de contaminări zilnice, 33%

Anticipând o accelerare a covid-19, Berlinul autorizează autorităţile locale să impună măsuri consolidate de izolare – prin ”interdicţia ieşirii” în zone geografice limitate. Anterior exista în ţară o definiţie suplă a izolării, bazată în mare parte pe autodisciplină şi bunăvoinţă.

Institutul german de supraveghere sanitară Robert Koch (RKI) a sfătuit marţi ferm populaţia să poarte mască şi în exterior, dacă distanţarea fizică este imposibil de respectat, după o înmulţire a noilor infectări considerată îngrijorătoare de către autorităţi, relatează AFP.

„Avem reguli, cum ar fi păstrarea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri. Dar dacă nu este posibil să se păstreze această distanţă, recomandăm întotdeauna să se poarte mască, indiferent dacă este vorba de interior sau de exterior”, a explicat într-o conferinţă de presă Lothar Wieler, preşedintele acestui institut sanitar de referinţă.

Guvernul german a recomandat marţi să nu se efectueze călătorii ‘neesenţiale’ şi turistice spre regiunile spaniole Aragon, Catalonia şi Navarra, din cauza „numărului ridicat de infecţii” cu coronavirus, relatează AFP şi Reuters.

Deşi „numărul de infecţii a scăzut semnificativ” în Spania, „există în prezent noi focare regionale de infecţii” în cele trei regiuni, explică Ministerul Afacerilor Externe într-o informare publicată pe pagina sa de internet.

„În prezent recomandăm să nu se efectueze călătorii turistice care nu sunt necesare în comunităţile autonome Aragon, Catalonia şi Navarra, din cauza numărului mare de infecţii şi a măsurilor locale de izolare”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Majoritatea regiunilor din Spania au impus reguli de purtare a măştii şi, în unele zone, inclusiv la Barcelona, în Catalonia, au lansat apeluri ca oamenii să evite ieşirile din casă care nu sunt esenţiale.

AUSTRIA

– 127 de contaminări zilnice, 18%

Ţara impune începând de la 24 iulie purtarea măştii în supermarketuri, la poştă, la bancă şi în centrele medicale.

 

SPANIA

– înregistrează în medie, 1.738 de contaminări zilnice în ultima săptămână, cu 92% mai multe decât săptămâna anterioară.

Apeoape patru milioane de locuitori ai aglomeraţiei din Barcelona sunt îndemnaţi, de la 17 iulie, ”să stea acasă”, mai puţin în cazul unornevoi de primă necesitate, din cauza creşterii cazurilor de covid-19. Această recomandare a fost extinsă la regiunea Lleida şi la municipalităţile Figueres, situată în apropiere de frontiera cu Franţa, Vilafant şi Sant Feliu de Llobregat, scrie News.ro.

Autorităţile catalane au hotărât, de asemenea, să închidă, la Barcelona, cinematografele, teatrele, discotecile, să interzică reuniunile de peste zece persoane, vizitele la aziluri de pensionari şi să limiteze capacitatea de primire la 50% în baruri şi restaurante.

Vizitele la aziluri de bătrâni sunt vizate de restricţii şi în Ţara Bascilor şi în regiunea Murcia. În Murcia, începând de la 20 iulie au fost închise discotecile sau barurile de noapte fără terase şi au fost interzise adunările de peste 15 persoane.

În urma creşterii puternice a contagiunii, aproapetoate regiunile au consolidat caracterul obligatoriu al purtării măştiide protecţie, care este obligatorie în orice moment pe stradă. Nepurtarea măştii se sancţionează cu amendă.

PORTUGALIA

– 218 de contaminări zilnice, – 28%

În regiunea Lisabonei, 700.000 de locuitori din 20 de cartiere au fost izolaţi la domiciliu începând de la 1 iulie. Aceste măsuri au fost prelungite cel puţin până la sfârşitul lui iulie.

FRANŢA

– 823 de contaminări zilnice, 55%

Un test negativ urmează să devină obligatoriu – cel mai târziu la 1 august – pentru călători din 16 ţări, între care Statele Unite, Brazilia şi Algeria. Altfel, călătoriivor fi obligaţi să efectueze un test la sosire şi să stea în carantină 14 zile în cazul în care testul este pozitiv.

Autorităţile le-au recomandat de asemenea francezilor ”să evite” să se ducă în Catalonia.

Purtarea măştii a devenit obligatorie la 20 iulie, în toate stabilimentele închise care primesc public – administraţii, magazine, muzee, săli de sport şi de spectacol. Mai multe oraşe de la litoral – între care La Rochelle şi Argelès-sur-Mer – au impus masca în aer liber, în cartierele cele mai frecventate.

BELGIA

– 318 de contaminări zilnice, 149%

Începând de la 29 iulie – pe o perioadă de patru săptămâni -, numărul persoanelor pe care belgienii sunt autorizaţi să le vădă în cadrul ”bulei lor de contact” scade de la 15 la 5 persoane. Evenimentele publice sunt limitate la 100 de persoane în interior (în loc de 200) şi la 200 afară (în loc de 400).

Începând de la 11 iulie, purtarea măştii este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de cel puţin 12 ani în locurile publice închise – magazine, cinematografe, biblioteci, locuri de cult.

REGATUL UNIT

– 662 de contaminări zilnice, – 12%

– regatul este singura ţară din Europa Occidentală în care numărul morţilor zilnice din cauza covid-19 rămâne mare – aproximativ 65 pe zi

La 29 iunie, Guvernul britanic a reintridus în izolare oraşul Leicester, în centrul Angliei, şi a închis magazine cnsiderate neesenţiale. Această reintroducere în izolare a fost parţial relaxată la 24 iulie. Adunările de peste şase persoane afară sunt în continuare interzise, dar şi călătoriile, redeschiderea barurilor, puburilor şi restaurantelor.

Purtarea măştii a devenit obligatorie în toate magazinele din Anglia, începând de la 24 iulie. Această măsură era deja în vigoare în Scoţia.

Marea britanie a reintrodus, la 26 iulie, plasarea în carantină a pasagerilor care vin din Spania.

IRLANDA

– 17 contaminări zilnice, -9%

Această ţară urma să-şi redeschidă total barirule la 13 iulie, însă a amânat ultima fază a ieţiriidin izolare la 10 august. Adunările sunt limitate la 50 de persoane înăuntru şi la 200 afară, iar măştile au devenit obligatorii în magazine.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor antidemocratice întâlnite pe această platformă
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor ...
Peste 60 de universităţi germane şi austriece au anunţat vineri că se retrag de pe reţeaua socială X a miliardarului american Elon Musk, îngrijorate de derivele antidemocratice ale acestei......
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. Rușii trebuie să vândă tot, în 45 de zile, altfel Serbia rămâne fără petrol
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. ...
În urma noilor sancțiuni ale Statelor Unite împotriva sectorului petrolier rusesc, Gazprom Neft va avea la dispoziție ...
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal al premierului canadian demisionar Justin Trudeau a anunţat în noaptea de joi spre vineri că înlocuitorul ...
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în care el a depus jurământul de învestire pentru al treilea mandat
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în ...
Statele Unite ale Americii au anunţat vineri creşterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru ...