Legea care restricţionează dur publicitatea stradală se va putea aplica

Legea privind publicitatea stradală va putea fi aplicată. Prevederea declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională în data de 18 ianuarie va fi modificată pentru a permite intrarea în vigoare a legii.
Economica.net - joi, 19 ian. 2012, 10:12
Legea care restricţionează dur publicitatea stradală se va putea aplica

Curtea Constituţională a declarat o prevedere din legea privind publicitatea stradală neconstituţională.

„În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea şi a constatat că sintagma «dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012» cuprinsă în art.56 alin.(1) din Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Curţii Constituţionale.

Aliniatul prevede că „mijloacele de publicitate autorizate până la data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi menţinute pe amplasamentele autorizate până la data expirării contractelor de publicitate în curs, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012”.

În urma deciziei Curţii Constituţionale de ieri, legea va intra în vigoare după modificarea de către Parlament a datei-limită până la care mijloacele de publicitate pot fi menţinute în amplasamentele autorizate, 1 ianuarie 2012, dată care, în prezent, este anterioară promulgării legii.

Interdicţii şi restricţii severe privind publicitatea stradală. Capitala nu va mai arăta ca „un un bazar în care ne-am scos cu toţii cearşafurile la uscat”

Legea privind publicitatea stradală va interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafeţelor vitrate ale clădirilor, amplasarea de mijloace de publicitate pe obiectele de artă monumentală, pe clădirile reprezentând monumente istorice, pe arbori, pe zona carosabilă a străzilor şi a drumurilor, în intersecţii, în sensurile giratorii şi în spaţiul destinat circulaţiei autovehiculelor şi semnalizării rutiere.

Construcţiile/amplasamentele care nu respectă prevederile legale vor fi desfiinţate, după ce legea va fi promulgată.

Legea mai prevede ca regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate să fie corelat cu prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate, iar în procesul de stabilire a regulamentului să fie consultaţi şi specialişti din urbanism, arhitectură, design şi peisagistică.

După promulgarea legii, autorităţile publice locale vor fi responsabile cu aplicarea prevederilor legii.

MDRT, prin instituţiile din subordine şi în conformitate cu atribuţiile sale actuale, va urmări respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte amplasarea mijloacelor de publicitate stradală, şi va putea interveni în cazul în care autorităţile locale nu o fac.

„Am întâmpinat o opoziţie foarte mare la adresa acestei legi din partea reprezentaţilor industriei, care au interese de sute de milioane de euro. Ca oricare cetăţean, însă, şi eu sunt deranjată de aspectul pe care Capitala şi alte oraşe au ajuns să-l aibă din cauza miilor de panouri, bannere şi firme care atârnă peste tot. Capitala, ca să iau cel mai rău exemplu, arată astăzi ca un bazar în care ne-am scos cu toţii cearşafurile la uscat. Nu interzicem publicitatea stradală, vrem doar să o transformăm într-o activitate civilizată, care să nu agreseze vizual cetăţenii şi să nu pună în pericol siguranţa publică. De multe ori, panourile sunt amplasate în puncte cu vizibilitate pentru firma care-şi promovează produsul, dar care afectează traficul auto şi pietonal. Dacă vrem ca oraşele noastre să arate civilizat şi să fie atractive şi sigure pentru turişti şi pentru locuitorii lor, această lege trebuia adoptată. Niciunde în Europa nu este haosul de la noi în centrele oraşelor, clădiri de patrimoniu acoperite de bannere publicitare, panouri care ascund semne de circulaţie sau care blochează trei sferturi din trotuare! Este o lege pe cât de contestată de cei cu interese, pe atât de necesară oamenilor de rând!”, a declarat Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

MDRT a avut iniţiativa Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate ca urmare a dezorganizării şi a modului haotic în care este realizată în prezent publicitatea stradală în majoritatea localităţilor din ţară.

Legea stabileşte cadrul general prin care autorităţile administraţiei publice locale vor putea elabora regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...