Restricţiile de călătorie impuse de COVID-19 la nivel global au dus traficul aerian de pasageri la nivelul din 1999 – studiu Cirium

Restricţiile de călătorie impuse de pandemia de COVID-19 au afectat puternic industria aviatică. În mai puţin de un an, traficul aerian de pasageri s-a întors la nivelul de acum 21 de ani, arată datele Cirium, companie globală de date şi analize pentru industria aviatică. 
Andrada Ghira - Dum, 03 ian. 2021, 07:53
Restricţiile de călătorie impuse de COVID-19 la nivel global au dus traficul aerian de pasageri la nivelul din 1999 - studiu Cirium

Pandemia de COVID-19 şi consecinţele ei au şters 21 de ani de creştere globală a traficului de pasageri în doar câteva luni, iar nivelul înregistrat în 2020 a fost la fel de mic precum cel din 1999, arată datele Cirium. Spre comparaţie cu 2019, companiile aeriene au transportat în 2020 cu 67% mai puţini pasageri.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în luna aprilie, atunci când numărul zborurilor programate a scăzut la 13.600 la nivel global, comparativ cu cea mai aglomerată zi din an, 3 ianuarie, când au fost mai mult de 95.000 de zboruri. Atunci, reducerea a fost de 86%. 

Nici lunile care au urmat perioadelor de lockdown nu au dus la o revenire. Din ianuarie şi până în decembrie 2020, companiile au operat cu 49% mai puţine zboruri. „Acest regres sever arată adevărata amploare a provocării cu care se confruntă sectorul aerian în încercarea de a se reseta în noua eră post-COVID-19”, spune Jeremy Bowen, CEO Cirium. 

A avut de suferit şi turismul, iar companiile din industria aviatică au mult de recuperat pentru a reveni la nivelul din 2019. În cadrul celei mai recente întâlniri a IATA s-a arătat că 2024 va fi anul în care numărul pasagerilor transportaţi va reveni la nivelul de dinainte de pandemie. Iar acesta este unui dintre scenariile optimiste.

Ce se va întâmpla în continuare

Specialiştii de la Cirium văd şapte tendinţe principale care se conturează acum pe această piaţă. Pe lângă cele 40 de companii aeriene care s-au închis sau şi-au suspendat operaţiunile, multe altele se zbat la limita falimentului. Companiile şi-au mai consolidat de câteva ori în trecut poziţiile în trei mari grupuri şi două sau trei companii low-cost. Este posibil ca operatorii de talie medie să fuzioneze sau să fie cumpăraţi de competitorii mai mari. Şi avem şi un exemplu în acest sens: Korean Air a cumpărat rivalul local, Asiana. 

O a doua tendinţă face referire la avioanele de nouă generaţie, care vor aduce companiilor economii la combustibil. Popularitatea modelului Airbus 321neo este evidentă, iar Boeing 737 MAX s-a reîntors pe cer, şi fiecare dintre aceste două avioane au cea mai nouă tehnologie. 

Da, va fi şi un surplus de avioane. Iar acest lucru nu este o surpriză din moment ce 30% din flota globală este încă în hangare, iar cererea redusă nu dă semne de revenire. Avioane mai mari, precum Boeing 747 şi Airbus A380 vor fi scoase din flote mai repede decât era aşteptat. Unele avioane vor fi transformate în aparate destinate transportului de mărfuri. Cirium estimează că 66 de avioane urmează să fie transformate anul acesta, cu o creştere semnificativă în următorii doi ani, asta şi pentru că se înregistrează creşteri ale comerţului online. 

A apărut un nou mod de a previziona cererea. În ultimul trimestrul din 2020, rezervările au scăzut cu 78% faţă de aceeași perioadă din 2019, mai rău chiar şi decât în perioada din vară, când 40% din rezervări erau efectuate în ultimul moment, cu doar una sau trei zile înainte de călătorie. Companiilor aeriene le este mai greu acum să se folosească de date pentru a prognoza cererea viitoare și au nevoie de noi indicatori. Iar acest lucru va include ce căutari online fac utilizatorii, activitatea în social media şi comparaţii de preţuri. Deşi operatorii aerieni se uitau şi la aceşti indicatori, dar ca la o sursă secundară, este foarte probabil ca aceştia să devină indicatori principali pentru a previziona cererea şi pentru a dezvolta strategii de preţuri. 

O altă tendinţă face referire la flexibilitatea operaţională a companiilor aeriene. Fereastra de rezervări de şase-opt luni s-a redus substanţial la şase-opt săptămâni, şi asta datorită volatilităţii pieţei din 2020. Operatorii aerieni vor trebui să răspundă rapid dinamicii activităţii de rezervări. 

Tot mai digital. Informațiile călătoriilor în timp real sub formă de notificări și alerte sunt esențiale pentru companiile aeriene și pasagerii acestora. Fereastra de rezervare este acum aproape de ziua călătoriei, astfel încât sunt necesare comunicări proactive într-un interval scurt de timp. Acest lucru este esențial în perioadele de întrerupere și este crucial pentru consolidarea încrederii călătorilor. Experiențele la aeroport și în zbor vor trebui, de asemenea, să fie lipsite de atingere și sigure, astfel încât implementarea tehnologiei AI va accelera și vom vedea probabil lansarea de noi tehnologii pentru a îmbunătăți experiența zborului.

O a şaptea tendinţă se referă la creşterea leasingului de avioane. Odată cu luptele financiare ale companiilor aeriene ca urmare a pandemiei, este probabil ca sectorul leasingului să își asume un rol și mai mare. „Ne așteptăm să vedem companiile de leasing depăşind cota de proprietate de 50% a flotei globale. Contractele de tip sale and lease back sunt o sursă imediată de numerar, de care companiile aeriene au atât de mare nevoie”, se mai arată în studiul Cirium. 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...