Restricţiile privind libertăţile religioase au crescut în lume – studiu

Restricţiile privind libertăţile religioase au crescut în lume din a doua jumătate a anului 2009 până la mijlocul lui 2010, chiar şi în ţările occidentale unde libertatea religiei este în mod tradiţional respectată, afirmă un studiu publicat de către Centrul de Cercetare Pew, relatează AFP.
Economica.net - vin, 21 sept. 2012, 09:35
Restricţiile privind libertăţile religioase au crescut în lume - studiu

Şaizeci şi cinci la sută – faţă de 70 la sută anul precedent – dintre cei aproximativ şapte miliarde de locuitori ai planetei trăiau la acea dată în ţări unde există „fie restricţii religioase decise de către guverne, fie o ostilitate în privinţa unei religii din partea unor grupuri de persoane”, anunţă Pew.

„A fost o creştere a restricţiilor religioase în ţările unde nivelul lor era anterior scăzut sau moderat, între care Statele Unite”, adaugă raportul de 86 de pagini, care face parte dintr-o serie a secţiunii „Forum asupra religiei şi vieţii publice” a institului de cercetare.

China este ţara care arată cel mai înalt nivel de restricţii impuse de către Guvern, în timp ce în Pakistan, India, Israel şi Teritoriile Palestiniene ostilitatea socială este mai puternică, traducându-se prin violenţe şi hărţuiri.

Şase ţări – Afganistan, Egipt, Indonezia, Rusia, Arabia Saudită şi Yemen – prezintă ambele caracteristici.

Menţionând Statele Unite, raportul citează tentativele eşuate ale statului Tennesssee (sud) de a bloca ridicarea unei moschei şi ale statului Oklahoma (sud) de a interizce utilizarea în tribunale a referinţei la sharia, legea islamică.

De asemenea, citează o creştere a plângerilor de descriminare la muncă ce au legătură cu religia şi „atentate legate la religie”, precum masacrul al 13 persoane la Fort Hood, Texas (sud), de către un militar musulman american în 2009.

În Europa, Pew citează interzicerea în Elveţia de construire a noi minarete la moschei.

Raportul aminteşte totodată închiderea a 20 de biserici în Indonezia la presiunea extremiştilor musulmani şi violenţele între creştini şi musulmani în Nigeria.

Creşterea restricţiilor „provine din factori multipli, între care creşterea numărului crimelor, acţiunilor răuvoitoare şi violenţelor declanşate de ura religioasă, prejudecăţile şi ingerinţa din ce în ce mai mare a guvernelor în treburile religioase”, concluzionează Pew.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...