Pentru a recupera teren în bătălia cu retailerii europeni precum H&M sau Inditex, comercianţii americani ca Gap, American Eagle Outfitters şi Macy’s şi-au schimbat strategiile în relaţia cu furnizorii, încercând astfel să răspundă mai prompt cererii de pe piaţă.
Comandă mai puţină marfă unui număr mai mare de fabrici şi amână până în ultimul moment decizia referitoare la culorile şi modelele pe care urmează să le producă. De asemenea, retailerii încearcă pe cât posibil să reducă stocurile de marfă din depozite. „Consumatorii de astăzi au gusturi schimbătoare, iar pentru ei viteza, noutatea şi prospeţimea sunt extrem de importante. De aceea, brandurile americane tradiţionale trebuie să crească viteza petru a ţine pasul”, a declarat pentru Reuters Matt Kat, partener în cadrul companiei de consultanţă în retail oston Consulting Group.
Primele măsuri
Potrivit acestuia, producătorii americani din industria de fashion, care îşi au fabricile cu precădere în China sau alte state asiatice au început deja să reducă ciclul de producţie de la un an la 6-9 luni. Pare impresionant, dar nu şi dacă analizăm tacticile europenilor. „Apariţia pe piaţa americană a H&M şi Zara şi abilitatea lor de a urma trendurile din modă şi de a fabrica în 6 săptămâni sau chiar mai puţin pune mare presiune în industrie”, mai spune Katz. Cum reuşesc?
România, asul din mâneca europenilor
Strategia europenilor de a reduce din timpul de producţie este relativ simplu. Designerii lor au o legătură strânsă cu fabricanţii, iar producţia are loc în state relativ apropiate precum Turcia sau România. Astfel de tactici pot genera modele noi în câteva săptămâni.
Ce urmează
Pe termen scurt, este aproape imposibil ca producătorii americani să îi bată pe cei europeni cu propriile arme. Au lansat însă noi strategii pentru a contrabalansa avântul din Europa. American Eagle, spre exemplu, plănuieşte să reducă din stocurile de tricouri,rochii şi pantaloni. CEO-ul companiei a declarat pentru Reuters că preferă si aibă mai puţină marfă pe rafturi şi să o vândă pe toată decât să îi rămână marfă nevândută.
Macy’s au de gând să se concentreze cu precădere pe segmentul consumatorilor tineri, cu vârste între 13 şi 30 de ani. De asemenea, experţii în retail afirmă că retaileri precum Ralph Lauren Corp, Ann Inc, PVH Corp’s, Tommy Hilfiger, VF Corp şi Limited Brands au făcut progrese pentru că au reuşit să-şi întărească relaţiile cu fabricile şi au găsit noi căi de a aduce marfa în magazine.