Retailerii mici și medii vor să transporte și să depoziteze ei, în locul RetuRo, ambalajele cu garanție. Cred că așa vor scăpa de pierderi

Pentru că au pierderi din cauza faptului că gestionează ambalaje cu garanție, lanțurile de magazine autohtone care colectează manual vor să-și pună mașinile și spațiul din huburile logistice la dispoziția RetuRO pentru a simplifica logistica. În schimb, ar vrea să nu mai fie taxați pentru saci și sigilii. Pe de altă parte, Ministerul Mediului vrea să modifice modul de calcul al tarifului de gestionare pe care administratorul sistemului de garanție returnare îl plătește comercianților, potrivit unui proiect de ordin.
Alina Stanciu - mie, 10 iul. 2024, 22:09
Retailerii mici și medii vor să transporte și să depoziteze ei, în locul RetuRo, ambalajele cu garanție. Cred că așa vor scăpa de pierderi

În jur de 40-50 de retaileri medii și mici care deservesc sute mii de magazine au propus RetuRo să preia o parte din povara logistică, punând la disipoziția administratorului SGR servicii parțiale de transport și spații din propriile huburile logistice de unde transportatorul angajat de SGR să preia ambalajele. Astfel, spun micii retaileri, transportatorul nu ar mai fi nevoit să ridice sacii cu ambalaje de la fiecare mic magazin în parte, ceea ce ar reduce erorile. În schimb, micii comercianți ar dori ca sacii și sigiile, care reprezintă mai mult de jumătate din valoarea taxei de gestionare plătită acestoa de RetuRO, să fie achitați tot de admkinistratorul SGR.

„Mașinile noastre cu marfă pleacă din depozitele logistice către magazinele noastre și se întorc goale. A apărut astfel ideea să preluăm noi ambalajele de la magazinele noastre și să le ducem în huburile pe care le deținem de unde să fie preluate de transportatorul SGR. Și aceasta pentru că transportatorul agreat de SGR, care a subcontractat către alți transportatori, nu face față numărului foarte mare de magazine mici. În plus, sunt și probleme cu aplicația cu care șoferii scanează sigiliile și prin care se introduc în sistem numărul de saci preluați de la magazine”, a declarat pentru Economica Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și proprietarul lanțului de 17 magazine Paco.

Potrivit acestuia, comercianții mici „ies masiv pe pierdere gestionând ambalaje cu garanție, pentru că apar erori de calcul al numărului de ambalaje predate, iar mai bine de jumătate din banii pe care îi încasează de la RetuRO ca tarif de gestionare trebuie cheltuit pe saci și sigilii.

Aceasta în contextul în care preluarea ambalajelor SGR se realizează exclusiv cu utilizarea de sigilii, saci, suporturi și recipiente puse la dispoziția operatorilor punctelor de returnare, respectiv comercianților HoReCa de către administratorul SGR.

Spre exemplu, din datele noastre, un set de 30 de saci pentru colectarea manuală a sticlei costă în magazinul online al RetuRO (singurul de unde se pot achiziționa) 83,7 lei fără TVA, un set un set de 30 de saci pentru colectarea manuală a plasticului și metalului costă 59,4 lei fără TVA, iar 30 de sigilii costă 5,4 lei fără TVA.

Pe de altă parte, achiziția de RVM-uri, alternativa la colectarea manuală, este o investiție mult prea mare pentru magazinele mici. Din calculele ANCMMR, un RVM care costă în jur de 30.000 de euro, rentează economic doar pentru cei ce colectează 400 de ambalaje pe zi.

„Noi am propus RetuRO ca, pentru faptul că le preluăm o parte dintre costurile cu transportul și depozitarea, măcar să nu mai plătim sacii și sigiile, iar dacă există diferențe dintre sacii primiți și sigiile primite și cantitățile de ambalaje preluate să existe un tarif per ambalaj”, mai spune retailerul.

Din informațiile ANCMMR, în România există în jur de 40.000 de companii cu activități în comerț, dintre care doar 40-50 operează lanțuri mari.

Se schimbă legea

Pe de altă parte, Ministerul Mediului vrea să schimbe modul de calcul al tarifului de gestionare – o sumă plătită de administratorul SGR (RetuRO) pentru fiecare ambalaj cu garanție conform,  care a fost returnat la punctele de returnare.

Mai exact, potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică, calculul componentelor de cost ale tarifului de gestionare și analiza pentru a determina componentele de cost și cuantumul acestora vor fi efectuate de un furnizor independent de servicii, un expert terț independent, desemnat și contractat de administratorul SGR, în urma desfășurării unui proces transparent de selecție.

De asemenea, în proiectul de ordin se propune și o metodologie de calcul al tariful de gestionare, calculul urmând a se face o dată pe an și a se comunică de către administratorul SGR, până la data de 1 octombrie a anului în curs pentru anul următor.
Pentru  pentru preluarea manuală, propunerea Ministerului este ca tariful de gestionare (TGM) se fie reprezentat de suma dintre costul cu spațiul de depozitare și costul cu forța de muncă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...