Un an extrem de dificil pentru toate sectoarele economiei româneșt, 2020 a adus o creștere a pieței comerțului alimentar estimat la 11,7%, principalii jucători continuându-și agresiv planurile de expansiune creionate în 2019.
Potrivit unei analize a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), piața de retail alimentar va ajunge la final de an la o valoare estimată la 29,5 miliarde de dolari ( aproximativ 24 de miliarde de euro) față de 26,4 miliarde de dolari (aproximativ 21,5 miliarde de euro) în 2019.
Au crescut consumul, dar și prețurile și numărul de unități, astfel că la finalul anului în România vor exista peste 3.400 de magazine alimentare moderne, față de 2.500 anul trecut.
Anul acesta, în plină criză medicală, numărul de magazine a crescut cu peste 900 de unități, din care, până în luna noiembrie, 33 de hypermarketuri și 27 de magazine de proximitate.
Spre exemplu, Kaufland, liderul pieței de retail alimentar, a inaugurat anul acesta calendaristic zece hypermarketuri, în cel mai alert ritm al ultimilor ani. Au ajuns astfel la 138 de unități la nivel național.
Lidl a depășit, de asemenea, ritmul ultimilor ani și a tăiat 33 de panglici, aproape dubu față de numărul minim de magazine noi pe care le anunțaseră la început de an ca fiind bugetate. Cum cinci au fost relocări, discounterul german a ajuns astfel la o rețea de 289 de magazine în România.
Grupul francez Carrefour s-a extins anul acesta cu precădere pe segmentul convenience prin brandul său Carrefour Express, într-un ritm mai puțin alert decât în 2019. În plus, pentru că au și închis, numărul total de magazine de la finele acestui an este mai mic decât în 2019- 368 față de 375 în 2019.
Mai exact, Carrefour a adaugat așadar rețelei 15 magazine tip convenience, la care se adaugă trei hypermarketuri și 6 unități Supeco, brandul lor hibrid discount-cash&carry.
Profi, primul operator de supermarketuri și magazine convenience care a atins în mai 2019 pragul de 1.000 de unități, a inaugurat anul acesta în jur de 200 de magazine și încheie anul cu 1.404 unități. Printre noile deschideri se numără și două unități concept, la Ploiești și Craiova.
Din datele USDA, România este una dintre primele cinci țări europene în creștere cu amănuntul (după spațiu), după Turcia, Rusia, Franța și Italia. Sectorul de vânzare cu amănuntul din România a crescut de la 50 la 100 de metri pătrați la 1.000 de locuitori în doar ultimii patru ani.
Consumatorii români își cheltuiesc peste 40% din veniturile lor pe produse alimentare, de trei ori mai mari decât media UE, iar criza Covid i-a determinat să se îndrepte tot mai mult spre online.
“Obiceiurile de consum ale românilor în materie de produse alimentare s-au schimbat dramatic în ultimii ani. Consumatorii români apreciază varietatea de produse și sunt tot mai mult influențați de tendințele internaționale. Mulți români caută, de asemenea, cel mai bun raport calitate preț în achizițiile lor de alimente și băuturi”, se arată în studiul USDA.
Potrivit sursei citate, deși vânzările prin comerțul electronic rămân mici, în special în comparație cu multe țări din Europa de Vest, USDA se așteaptă ca acest segment să crească în următorii câțiva ani.
În 2019, vânzările din comerțul electronic cu alimente și băuturi au fost evaluate la 83,1 milioane de dolari, iar conform unei prognoze Euromonitor se așteaptă ca vânzările anuale să ajungă la 200 de milioane de dolari până în 2024.
“Distanțarea socială și restricțiile impuse de guvern asupra întreprinderilor au afectat profund industria ospitalității și restaurantele precum și sectorului comerțului cu amănuntul. Pe cât posibil, companiile din aceste domenii din România s-au orientat către platformele online și digitale. Mulți procesatori și distribuitori de alimente și băuturi care se concentrau anterior pe vânzările HORECA și-au adaptat site-urile web pentru distribuția directă a consumatorilor”, se explică în raportul USDA.