Retailul, la începutul anului: Doar 15.000 de metri pătraţi livraţi – Uvertura Botoşani
Deşi nivelul livrărilor din primele trei luni este destul de redus, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este mai mare cu 10.000 de metri pătraţi.
Cei 15.000 metri pătraţi din acest an reprezintă centrul comercial Uvertura Botoşani, deschis în martie.
„Estimăm că vor fi livraţi în total aproximativ 135.000 mp de retail (centre comerciale) anul acesta, cu aproximativ 25% mai puţin decât anul trecut. Cele mai multe dintre proiectele anunţate pentru 2013 sunt centre comerciale ancorate de un operator alimentar, o categorie de retaileri care continuă să fie foarte activi pe piaţă. De asemenea, vedem din ce în ce mai mult dezvoltându-se proiecte de tip retail park ancorate de un operator de food, acest tip de proiect putând fi dezvoltat într-un timp mult mai scurt şi la costuri mult reduse în comparaţie cu centrele comerciale de tip mall”, a declarat Liana Dumitru, associate director în cadrul departamentului de retail al Colliers.
În opinia sa, în continuare operatorii de food de tip supermarket, hipermarket sau discounter sunt foarte activi pe piaţă şi sunt interesaţi să securizeze noi locaţii. De asemenea, retailerii de fashion care se adresează segmentului populaţiei cu venituri medii şi-au continuat expansiunea deschizând noi magazine în oraşe mai mici care nu erau încă acoperite.
Din cei 120.000 de mp care vor mai fi livraţi până la sfârşitul anului, trei proiecte sunt anunţate în Bucureşti, iar unul în Constanţa.
Când vine vorba însă de proiectele care vor fi livrate sigur în acest an, părerile consultanţilor sunt diferite.
Astfel, Andrei Văcaru, şeful departamentului de retail Jones Lang LaSalle estimează că în 2013 se vor livra aproximativ 117.000 metri pătraţi închiriabili, reprezentând în jur de 70% din ceea ce s-a livrat anul trecut.
Mai mult, Bogdan Marcu, senior consultant în cadrul departamentului de retail al DTZ Echinox dă ca sigură livrarea în acest an a doar 101.000 metri pătraţi spaţii moderne de retail, respectiv Uvertura Botoşani (deschisă deja), Promenada Mall în Bucureşti, AFI Palace Ploieşti şi Cora Constanţa.
Chiar dacă cifrele diferă uşor de la un consultant la altul, cert este însă că dezvoltatorii imobiliari au redus uşor ritmul de construcţie a proiectelor de retail în ultima perioadă.
„Cu siguranţă dezvoltatorii analizează mult mai atent acum proiectele pe care urmează să le dezvolte şi aleg acele oraşe/locaţii unde nu există o competiţie foarte puternică şi care pot susţine o ofertă nouă de spaţii comerciale. Sunt multe oraşe care au atins sau chiar au depăşit gradul de saturaţie din punct de vedere al ofertei de centre comerciale şi unde este posibil să mai vedem centre comerciale care se vor închide sau îşi vor schimba destinaţia. De asemenea, ne aşteptăm să vedem o scădere a interesului dezvoltatorilor pentru centre comerciale de tip mall şi din ce în ce mai multe dezvoltări de tip retail park sau big box”, a adăugat reprezentantul Colliers.
De altfel, din ce în ce mai mulţi retaileri deschid magazine în proiecte de tip retail parc datorită condiţiilor foarte bune pe care dezvoltatorii le-au putut oferi în aceste amplasamente, însă interesul retailerilor rămâne crescut şi pentru alte tipuri de proiecte dacă acestea sunt în oraşe cu potenţial pentru ei şi în locuri bune.