Rețelele 2G și 3G se închid în toată lumea. Ce implicații are pentru evenimente sportive, TV, streaming și comerț online

Închiderea treptată a rețelelor 3G și migrarea la tehnologiile mai eficiente 4G sau 5G a început în toată lumea, iar spectrului rămas disponibil are potențialul de a modifica modul în care consumăm conținut video, fie prin transmisii TV, fie prin streaming.
Lidia Neagu - lun, 05 aug. 2024, 22:19
Rețelele 2G și 3G se închid în toată lumea. Ce implicații are pentru evenimente sportive, TV, streaming și comerț online

Frecvențele eliberate prin închiderea rețelelor 2G și 3G pot fi realocate pentru a facilita dezvoltarea și implementarea serviciilor 5G Broadcast. Această evoluție permite o utilizare mai eficientă a resurselor de rețea, o îmbunătățire a calității serviciilor și deschide noi perspective pentru industria media și a telecomunicațiilor, prin creșterea capacității rețelelor de a suporta mai mulți utilizatori de video.

Pe măsură ce utilizarea datelor mobile continuă să crească, rețelele ar putea avea dificultăți în a face față transmisiei de date necesare pentru a acomoda streaming-ul video către un număr mare de utilizatori. Promisiunea 5G Broadcast este că poate aborda orice reducere a calității serviciului pentru video difuzat sau alte conținuturi de date care trebuie livrate în mod constant către mulți utilizatori simultan.

Fiind o soluție bazată pe standarde mobile, 5G Broadcast este destinată să funcționeze cu hardware-ul standard al telefoanelor. Nu necesită un card SIM și, prin urmare, serviciul poate fi oferit gratuit, un beneficiu pentru utilizatori, deși acest lucru poate prezenta provocări pentru furnizori în recuperarea costurilor de implementare.

Potrivit unui raport al GSA (Global mobile Suppliers Association), în prezent, oprirea serviciilor 2G și 3G în 68 de țări a fost finalizată, planificată sau este în curs de desfășurare. În România, procesul a fost demarat de toți operatorii prezenți pe piață. Digi și Telekom România au renunțat la 3G încă de anul trecut, în timp ce Orange România și Vodafone au anunțat planurile legate de renunțarea la 3G în acest an.

5G Broadcast este o tehnologie revoluționară care utilizează rețelele 5G pentru a distribui conținut TV și alte media. Spre deosebire de difuzarea tradițională, care se bazează pe antene și frecvențe dedicate, 5G Broadcast utilizează infrastructura celulară existentă. Aceasta înseamnă că emițătorii pot ajunge la un public mai larg, inclusiv cei din zonele rurale sau îndepărtate, cu o calitate și o acoperire mai bună. Un avantaj cheie este capacitatea sa de a descărca traficul de pe rețelele celulare în timpul orelor de vârf, asigurând experiențe de streaming mai fluide pentru toată lumea.

Aplicații din lumea reală

Testele continue 5G Broadcast din Europa și SUA evidențiază eforturile de a implementa și perfecționa această tehnologie în diferite regiuni și aplicații. Cu toate acestea, GSA notează că modurile de utilizare rămân incerte, fiind necesare mai multe teste pentru a explora strategiile de venituri și provocările tehnice. Totuși, asociația prezintă câteva cazuri de utilizare a noii tehnologii.

Cazurile potențiale de utilizare pentru tehnologia 5G Broadcast includ:

  • Media gratuită: Descărcarea dinamică a traficului excesiv din unicast permite livrarea de conținut live către mulți spectatori, asigurând o calitate constantă a serviciului și un timp minim de nefuncționare.
  • Alerte pentru siguranță publică: Oferirea unui serviciu mai robust pentru a furniza utilizatorilor informații vitale în caz de urgență, când echipamentele rețelei celulare pot fi avariate.
  • Evenimente sportive și locații: Asigurarea că rețelele celulare nu sunt supraîncărcate de mulțimile mari de la evenimente și livrarea de video fără probleme, fără a afecta rețeaua celulară.
  • Difuzarea pentru mașini: Permite actualizări de software și firmware sau utilizarea media și a divertismentului, precum și livrarea în timp real a informațiilor despre trafic și comunicarea între vehicule și orice altceva (vehicle-to-everything).
  • E-sports: Îmbunătățirea experiențelor de livestream partajate și difuzarea către consolele de jocuri pentru spectatori, jucători și evenimente e-sports.
  • Învățământ online: Sprijinirea potențialului de a livra fiabil sălile de clasă virtuale către studenți, chiar și în cele mai rurale zone.
  • Comerț online: Îmbunătățirea experiențelor de comerț electronic, făcând experiența de cumpărare mai plăcută și mai eficientă pentru consumatori și companii.
  • Video la cerere: Creșterea calității serviciului prin descărcarea a 35% din traficul de pe rețelele mobile, ceea ce va îmbunătăți experiența atât pentru utilizatorii de 5G Broadcast, cât și pentru cei care nu folosesc această tehnologie.
Te-ar mai putea interesa și
Grecia va colabora cu România și Bulgaria pentru a combate explozia prețurilor la energie electrică în zonă
Grecia va colabora cu România și Bulgaria pentru a combate explozia prețurilor la energie electrică în zonă
Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a spus luni că piaţa unificată de electricitate din UE nu funcţionează pentru Europa de Sud-Est, adăugând că el va colabora cu România şi......
A scăzut numărul focarelor de pesta rumegătoarelor mici. În prezent mai sunt active 47, după ce 17 au fost stinse
A scăzut numărul focarelor de pesta rumegătoarelor mici. În prezent mai sunt active 47, după ce 17 au fost stinse
România înregistrează 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), cu 17 mai puţine faţă de finele lunii august, ...
Update: E oficial. Germania va introduce de la 16 septembrie controale la toate punctele de frontieră terestră
Update: E oficial. Germania va introduce de la 16 septembrie controale la toate punctele de frontieră terestră
Update: Guvernul german a anunţat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, ...
AFM anunță că a prelungit până pe 11 octombrie perioada de depunere a cererilor de finanțare din programul „Fabrici de reciclare”
AFM anunță că a prelungit până pe 11 octombrie perioada de depunere a cererilor de finanțare din programul „Fabrici ...
Data limită pentru înscrierile în prima rundă de atragere de fonduri în cadrul programului "Fabrici de reciclare", finanţat ...