Din cele 1,2 miliarde de euro necesar de investiții în fiecare an, 400 de milioane trebuie investiți în întăririle de rețea ca urmare a creșterii consumului, iar alte 400 de milioane pentru înlocuirea de elemente de rețea și modernizări. Alte aproape 200 de milioane de euro ar trebui să meargă în întăriri de rețea necesare pentru a acomoda creșterea producției de energie electrică. Restul de până la 1,2 miliarde ar trebui să measgă către instalarea de contoare inteligente și către automatizare și digitalizare.
Studiul arată că instalarea de smartmetere trebuie să continue în ritm mai accelerat decât cel de până acum – doar 25% din locurile de consum din România au acum un smart meterEurelectric mai estimează că în 2040, în România mașinile electrice vor avea 40% din consumul național de energie electrică
Studiul „Grids for Speed” realizat de Eurelectric arată că investițiile în rețelele de distribuție din toată Europa ar trebui să crească de la o medie anuală de 33 de miliarde de euro la un nivel de 67 de miliarde de euro pe an în perioada 2025-2050, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023. Investițiile în rețele vor crea peste 2 milioane de locuri de muncă, vor aduce economii de energie mai mari și vor asigura o alimentare mai fiabilă cu energie electrică, accelerând în același timp decarbonizarea economiei europene, spune studiul.
„Pentru o tranziție energetică de succes, UE are nevoie de volume masive de capacitate suplimentară de rețea. Volumele investițiilor pentru operatorii de sisteme de distribuție trebuie să se dubleze. Acest lucru va necesita un efort semnificativ, dar costul lipsei de investiții este și mai mare. Pentru a reuși, avem nevoie de randamente atractive pentru ca investitorii să poată finanța, de tehnologie și de o electrificare rapidă pentru a gestiona tarifele de distribuție’’, spune președintele Eurelectric, Leonhard Birnbaum, CEO E.ON.
Citește și: