Comerțul local reprezentat de rețelele și supermarketurile locale (Local Key Accounts) construiesc un retail de proximitate ce concurează din ce în ce mai serios rețelele internaționale de retail, este concluzia unui studiu realizat de Keysfin și RetailZoom, companii care estimează că retailul alimentar din România a ajuns la 108 miliarde de lei în 2022, cu aproape 16% în plus față de 2021.
Numeric, sunt peste 400 de firme antreprenoriale la nivel național ce operează aproximativ 2.040 de supermarketuri la care se adaugă magazinele mici, tradiționale operate de 31.600 de companii la nivel național ce dețin aproximativ 42.000 de puncte de vânzare, incluzând toate tipurile de magazine – profil alimentar, universal, cu (zone de) vânzare specializată, potrivit analiștilor KeysFin & RetailZoom. Tpate acestea generează doar 10% din totalul vânzărilor de retail alimentar național.
„Ne-am obișnuit să numim comercianții locali – retail tradițional, iar abordarea noastră de segmentare a acestui canal propune două tipuri de afaceri: pe de o parte lanțurile de magazine locale ce concurează direct cu jucătorii internaționali, cu lanțurile mari de retail, iar pe de altă parte magazinele mici, majoritatea independente, ce asigură acces de proximitate pentru cumpărături zilnice, populației din toate zonele țării.”, a declarat Bogdana Gheorghe, director general al companiei RetailZoom. Potrivit acesteia, „rețelele locale își consolidează poziția în retail printr-un profil accentuat de proximitate – specific nu doar prin topul produselor din coșul de cumpărături, cât și prin sortimentul local ori regional”.
Magazinele locale, afectate de inflație. Au vândut mai puțin
Conform monitorizărilor RetailZoom, vânzările magazinelor locale au înregistrat în 2022 o creștere valorică de 11.6% față de 2021, nivel aflat sub valoarea medie a inflației, urmare a scăderii cu 1.6% versus 2021 a unităților vândute. În schimb, magazinele internațional din România au vândut anul trecut cu 17.2% peste 2021.
Tipurile de produse ce au crescut cel mai mult in vânzări pe parcursul anului 2022, în rețelele locale independente, sunt produsele pentru hrana animalelor de companie, produsele de băcănie și cafeaua & băuturile cu cafea.
Cât despre coșul de cumpărături alimentar, acesta este în mare parte similar în ambele tipuri de magazine. Însă, în comerțul local, între prioritățile din coșul de cumpărături se află într-o poziție superioară mezelurile și brânza cu greutate variabilă, pâinea preambalată, alunele & semințele, chipsurile.
În schimb, din magazinele internaționale sunt în poziții superioare uleiul, brânza preambalată, ouăle și zahărul, arătând preferința cumpărătorilor pentru ofertele pe care le regăsesc în acest canal, se mai arată în studiul KeysFin & RetailZoom.
Între similaritățile din top 20 de categorii de produse găsim carnea crudă (proaspătă și congelată), berea, băuturile răcoritoare, cafeaua, apa îmbuteliată, laptele & iaurturile, vinul – categorii ce se află în topul alegerilor în ambele canale de retail.
Pentru produsele nealimentare, după top 10 produse similare în comerțul local față de cel internațional (detergenți de rufe, hârtie igienică, deodorant, prosoape de hârtie, balsam de rufe, produse de curățenie, șampon, produse pentru igiena intimă), alegerile cumpărătorilor arată o poziție superioară în vânzări pentru detergentul de vase și săpun, pentru bureți și lavete și insecticide.
Prețuri tot mai mari
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul cu excepția celui cu autovehicule și motociclete (serie brută) a crescut cu 4,4% în 2022 față de 2021 (pentru comerțul de mărfuri alimentare, băuturi și tutun la nivel agregat s-a înregistrat un avans de peste 3 ori mai mic, de 1,4% în 2022 față de 2021). Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata s-a majorat în 2022 cu 22% față de anul anterior, iar cel cu produse alimentare, băuturi și tutun a avansat cu 16,9%, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.
Potrivit ultimelor date de la INS, indicele prețurilor de consum al mărfurilor alimentare, care reprezintă aproximativ 33% din coșul de consum al românilor, a crescut în martie 2023 cu 21,6% față de aceeași lună din 2022. Cele mai mari scumpiri anuale din martie 2022, de peste 30% din categoria mărfurilor alimentare, au fost la zahăr (61%), unt (38%), cartofi (36.5%) și ouă, cu 34% peste nivelul din martie 2022.
Studiul KeysFin & RetailZoom are la bază datele financiare anuale, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) care au avut ca domeniu principal de activitate codul CAEN: 4711 – comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun).
Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.
RetailZoom este o companie de cercetare de piață, specializată în retail audit și în analiza aprofundată a datelor companiilor.