Rețeta puiului de la KFC. Ce ingrediente folosește lanțul de restaurante în România și de unde cumpără materia primă

Celebra rețetă a colonelului Harland Sanders, antreprenorul și bucătarul american care a creat lanțul de restaurante KFC, se respectă și acum în toate unitățile operate sub acest brand în lume, inclusiv în România. Lanțul cu peste 100 de unități la nivel național își aduce ingredientele de bază, uleiul și cartofii, din import, achizițiile realizându-se la nivel de grup. Compania locală caută însă să-și asigure aceste ingrediente și din surse locale.
Alina Stanciu - mie, 26 mart. 2025, 22:17
Rețeta puiului de la KFC. Ce ingrediente folosește lanțul de restaurante în România și de unde cumpără materia primă

Lanțul de restaurante KFC, operat  în România în sistem de franciză de US Food Network, o companie a Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service  la nivel local, folosește pentru preparatele sale ulei, cartofi și condimente din import, în timp ce carnea de pui, care ajunge de obicei în restaurante refrigerată, este adusă în proporție de 88% din surse locale. La fel, compania are surse interne pentru aprovizionarea cu făină și chifle cu mențiunea că întotdeauna își asigură rezerve colaborând cu mai mulți furnizori interni și externi pentru a acoperi eventuale situații neprevăzute.

Cartofii sunt procesați de furnizori din Olanda, iar ca sursă sunt țările vest europene producătoare: Olanda, Belgia, Germania, Franța. Uleiul este din Polonia, Ungaria și România, comapnia având mai mulți furnizori.

Mai exact, în restaurantele Sphera (KFC, Taco Bell, Pizza Hut) se folosesc  peste 2.000 de tone de ulei pe an pe care compania le cumpără din Polonia, Ungaria și România. Uleiul folosit în restaurantele KFC este, de fapt, o combinație de ulei de floarea soarelui, ulei high-oleic de floarea soarelui și ulei de rapiță conform unei formule pe care lanțul de restaurante  folosește pentru Europa de Vest.

De asemenea, restaurantele Sphera folosesc aproape 6.000 tone de cartofi congelați. Cartofii vânduți în restaurantele KFC  sunt procesați de furnizori din Olanda care preiau marfa, la rândul lor, din țările vest europene producătoare: Olanda, Belgia, Germania, Franța.

 

 

Sphera este însă în  negocieri cu parteneri locali pentru a cumpăra și din România, potrivit informațiilor furnizate de companie pentru Economica.

„Am folosit ulei din România și în 2024 și este posibil să folosim și în 2025. Toți potențialii noștri furnizori trec printr-un proces amplu de auditare, pentru a ne asigura că pot livra cantitățile necesare, în parametrii necesari (precum dimensiunile). În prezent, pentru cartofi, avem o colaborare strânsă cu furnizorul și parcurgem pașii necesari din procesul de auditare”, au declarat, pentru Economica, oficialii companiei.

Cât despre făină, KFC folosește două tipuri, în funcție de rețetă, pe care le cumpără exclusiv de la furnizori locali. De asemenea, chiflele pentru burgerii din oferta permanentă sunt din România, iar pentru cei din campaniile pe perioadă limitată pot proveni din țări UE.

Nu în ultimul rând, condimentele KFC care sunt, de fapt, parte a secretului din rețeta colonelului Sanders, sunt contractate din Marea Britanie. În fiecare restaurant KFC, acest mix de condimente, care este de două tipuri, se amestecă cu făina cernută în mai multe rânduri.

De asemenea, în restaurantele KFC, marinarea cărnii se face, în mare parte, în restaurant, în fiecare unitate existând spații special amenajate pentru depozitarea acesteia în condiții de frig. Există însă și situații în care carnea vine deja marinată.

Rețeta originală este cea nepicantă.

Marian Gogu, director general KFC

De culoarea mixului de condimente, care este roșie pentru produsele picante, este legată, explică compania, și culoarea uleiului folosit care este adus la o temperatură de 170 de grade, pentru prăjirea produselor în friteuze sub presiune (pentru produsele nepicante) și friteuze descoperite (pentru produsele picante).

De ce aruncă restaurantele KFC mâncarea după o oră și jumătate de când o prepară

Un produs KFC creat conform rețetei originale (nepicantă) are „termen de valabilitate” în restaurant de 90 de minute, însă există produse care se aruncă spre neutralizare sau donare după 30 de minute, dacă nu sunt vândute. Acest lucru nu înseamnă însă că produsul nu poate fi consumat în siguranță, ci că nu mai corespunde întru totul standardelor organoleptice ale companiei. După ce sunt gătite, produsele KFC stau în două așa-numite „holdere”, un fel de cutii cu temperatură înaltă. În primul dintre acestea, unde mâncarea este ținută 5 minute, temperatura este de 82 de grade.

S-a schimbat din nou comportamentul consumatorului

Sphera Franchise Group S.A a realizat anul trecut vânzări de 1,54 de miliarde de lei, în creștere cu 5,4% față de 2023. Este pentru prima dată când vânzările grupului trec pragul de 1,5 miliarde de lei, iar majoritatea veniturilor au fost generate în România (1.333 de milioane de lei sau 86,1% din vânzările totale, în creștere cu 5,4% față de 2023).

Cele mai multe vânzări au fost realizate de KFC: 1,34 de miliarde de lei, cu 6,2 mai mult față de anul precedent. Contribuția Pizza Hut a fost de 108,4 milioane de lei, în scădere cu aproape 6% față de anul trecut. Sphera Franchise a deschis cinci noi restaurante KFC în 2024.

De asemenea, dintre cele trei branduri Sphera, KFC rămâne principalul generator de profitabilitate, cu marje atât în România (13,3%), cât și în Republica Moldova (19,3%).

Legat de performanțele de la începutul acestui an, managementul Sphera spune că  observă schimbări de comportament în rândul consumatorilor. S-au accentuat tendințele din 2022-2023 și anume preferința pentru value for money (valoare pentru bani)  și cea de răsfăț.

„Orientarea către raportul calitate-preț există de câțiva ani, de când a început inflația să crească accelerat. Consumatorii sunt tot mai atenți cum își cheltuie bani, însă nu vor să facă rabat la calitate; vor să simtă că plătesc un preț corect pentru ceea ce primesc. KFC are avantajul accesului la o bază mare de date din care putem extrage preferințele consumatorilor ca să venim cu oferte relevante. Cât despre partea de “răsfăț”, traversând această perioadă de incertitudine, stresantă, consumatorii își doresc ceva deosebit, o mică “extravaganță” sau ceva care să îi scoată din rutină. De aceea, sunt deschiși la produse noi, la experiențe noi. La KFC, avem permanent inovații la nivelul meniurilor, ca să răspundem acestei nevoi, dar și pentru a ne proteja valoarea tichetului mediu”, au mai spus, pentru Economica, reprezentanții companiei.

Sphera Franchise Group este cel mai mare grup din industria de food service din România, deținând companiile care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România și KFC în Chişinău, Republica Moldova, și în anumite zone din Italia. Grupul deține peste 170 de restaurante pe cele trei piețe și are aproximativ 5.000 de angajați. Sphera Franchise Group este listată pe Bursa de Valori București din 2017, sub simbolul SFG, fiind singura companie din HoReCa inclusă în indicele principal BET, precum și în FTSE Global Microcap și în MSCI Frontier Markets Small Cap.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
VIDEO Calea ferată Brașov – Sighișoara: Aktor a depășit pragul de 50% la lotul mega – tunelurilor
VIDEO Calea ferată Brașov – Sighișoara: Aktor a depășit pragul de 50% la lotul mega – tunelurilor
Asocierea condusă de constructorul elen Aktor a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de peste 50% pe lotul Apața - Cața din cadrul liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara, potrivit datelor......
Boloș anunță că MIPE are în lucru două variante pentru rezolvarea jalonului din PNRR privind pensiile speciale
Boloș anunță că MIPE are în lucru două variante pentru rezolvarea jalonului din PNRR privind pensiile speciale
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat marţi că în acest moment sunt în lucru două ...
Cel mai bine plătit bancher din Europa continentală este șeful UBS. Cât a câștigat anul trecut
Cel mai bine plătit bancher din Europa continentală este șeful UBS. Cât a câștigat anul trecut
Şeful grupului bancar elveţian UBS AG, Sergio Ermotti, a fost anul trecut cel mai bine plătit director general în rândul ...
Bruxelles-ul revizuiește politica de coeziune a Uniunii Europene. Ce domenii sunt vizate să fie îmbunătățite
Bruxelles-ul revizuiește politica de coeziune a Uniunii Europene. Ce domenii sunt vizate să fie îmbunătățite
Comisia Europeană a anunţat marţi că revizuieşte politica de coeziune a UE pentru a sprijini mai bine competitivitatea ...