În conformitate cu acordul comercial Brexit, vânzarea de vehicule electrice între Marea Britanie și UE va atrage tarife de 10% din ianuarie, cu excepția cazului în care 45% din valoarea vehiculului provine din Marea Britanie sau UE, conform așa-numitelor „reguli de origine”.
Cu multe baterii EV importate din China, tarifele ar afecta producătorii de automobile atât din Marea Britanie, cât și din UE și ar putea duce la prețuri mai mari ale EV pentru consumatori, împiedicând eforturile de reducere a emisiilor de carbon.
Mai multe companii mari de mașini au avertizat că fabricile lor britanice de mașini vor deveni necompetitive dacă tarifele vor continua. Stellantis, cel de-al treilea producător auto din lume după vânzări și proprietarul mărcilor Opel, Peugeot, Citroen și Fiat, a declarat că fabricile auto din Marea Britanie se vor închide dacă nu se poate ajunge la un acord.
„În mod clar, a existat o oarecare reticență sau nervozitate la Bruxelles cu privire la faptul dacă acest lucru este ceva pe care ar fi dispuși să-l accepte”, a declarat directorul executiv al Societății Producătorilor și Comercianților de Autovehicule (SMMT), Mike Hawes, într-un interviu, despre apelul Marii Britanii de a amâna tarife pana in 2027.
Hawes a spus că întrebarea cu privire la poziția guvernului francez în această problemă a rămas neclară, după rapoarte recente din presa că Germania este în favoarea unei scutiri de tarife.
„Presupun că există o nervozitate în legătură cu redeschiderea a ceva (în acordul Brexit). Și dacă redeschideți un pic, asta o deschide pentru restul? Dar în acest caz, este vorba doar de vehicule electrice”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că acordul Brexit a fost rezultatul negocierilor în care Marea Britanie și UE au convenit asupra unui „echilibru general al angajamentelor”, dar a menționat că problemele ridicate de ambele părți ar putea fi examinate de organismele înființate prin acord.
Dacă nu se ajunge la un acord, producătorii auto ar lucra pentru a se asigura că vehiculele lor nu devin necompetitive din cauza tarifelor, a adăugat Hawes.
La un briefing de presă de luni, el a spus că industria rămâne optimistă cu privire la un acord.
„Este de bun simț, deoarece ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să pui tarife suplimentare pentru vehiculele pe care îi încurajezi pe oameni să le cumpere”.