Retragerea americanilor din războaie pune pe butuci o fabrică românească de tradiţie

06 06. 2012
criza_din_america_loveste_in_camioanele_brasovene_47098700

Uzina Roman Braşov a pierdut contractele de pe care le avea cu Armata Americană pentru livrarea de camioane care au ţinut-o în viaţă din 2004. Potrivit directorului Carol Rugacs, în noiembrie anul trecut, trebuia să se semneze un contract cu americanii pentru 360 de camioane modificate pentru asalt şi transport trupe care ar fi urmat să plece pe teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak.

După opt ani, timp în care au cumpărat circa 1.000 de camioane româneşti,  Pentagonul şi-a sistat achiziţiile, iar uzina Roman este într-o situaţie delicată. „SUA se retrage din centrele de operaţiuni , au şi restricţii de buget cu criza, aşa că n-au mai avut nevoie de camioanele noastre. Acum mai avem doar contracte în valoare de câteva milioane de euro cu firmele producătoare de echipamente petroliere UPET Târgovişte şi Confind Câmpina. Le vindem maşini cu patru, şase şi şapte axe. Nu merge treaba, dar n-am dat oameni afară”, spune Rugacs pentru ECONOMICA.NET.

La orizont nu apare nimic care să relanseze activitatea fabricii. Pentru directorul Roman există doar speranţa că vor veni comenzi pentru tractoare din Africa şi că autobuzele Urban produse la Braşov vor începe să fie achiziţionate de către municipalităţi.

„S-au mai interesat firme din Nigeria, Sudan, Egipt pe partea de tractoare. Probabil se va şi lega ceva”, arată Rugacs.

La Uzinele Roman Braşov se produc camioane, autobuze, autovehicule speciale pentru diverse industrii  şi tractoare.

Dacă tractoarele şi camioanele uzinei au ajuns pe mai multe continente, un produs nereuşit din punct de vedere comercial este autobuzul Urban pe care au început să-l producă din 2010. Nu a reuşit să aducă nicio comandă de la primăriile mari din ţară, s-au vândut doar câteva zeci de bucăţi către firme de transport călători. Directorul fabricii pune eşecul proiectului  pe seama dorinţei edililor de a achiziţiona mărci străine, chiar dacă sunt mai scumpe.

De altfel, nici vehiculele militare modificate pe care Roman le poate produce nu au primit vreo comandă de la Armata Română, astfel încât uzina braşoveană s-a bazat aproape în totalitate pe exporturi, în toţi cei opt ani de la privatizare. Cum acestea nu mai există, viitorul Roman e incert.

Fabrica Roman Braşov a fost cumpărată în 2003 de omul de afaceri Ion Neculaie, unul dintre cei mai bogaţi români cu o avere estimată la 80 de milioane de euro. Neculaie deţine şi clubul de fotbal FC Braşov.