Retrageri de depozite bancare de 326 mld. euro din Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia, într-un an

Retragerile masive de depozite din Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia, care au totalizat 326 miliarde euro în ultimele 12 luni, coincid cu intrări de valoare apropiată în statele cu economie solidă din zona euro şi pun în pericol stabilitatea şi sustenabilitatea monedei unice.
Economica.net - mie, 19 sept. 2012, 09:34
Retrageri de depozite bancare de 326 mld. euro din Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia, într-un an

Băncile din cele patru ţări de la periferia zonei euro au pierdut în perioada august 2011 – iulie 2012 depozite de 326 miliarde euro, potrivit unei analize Bloomberg, situaţie care pune în pericol revenirea economică a Europei şi subminează unul dintre principiile de bază ale monedei unice, un sistem financiar integrat.

Băncile elene şi irlandeze se confruntă cu această situaţii încă din 2010, iar anul trecut li s-au alăturat instituţiile de credit din Spania şi Portugalia, potrivit unei analize Bloomberg.

Retragerile de depozite din cele patru state coincid cu intrări de valoare apropiată, de aproximativ 300 miliarde euro, în băncile din şapte ţări cu economii solide, printre care Germania şi Franţa, situaţia generând o fragmentare a creditării la nivelul zonei euro şi un sistem bancar în două viteze, care blochează creşterea economică şi zădărniceşte măsurile luate de Banca Centrală Europeană la aniversarea a trei ani de la declanşarea crizei datoriilor de stat.

„Ieşirile de capital conduc la dezintegrarea zonei euro şi adâncesc divergenţele dintre periferie şi centru. Companiile plătesc cu 1-2 puncte procentuale mai mult pentru a se împrumuta în ţările cu probleme, iar o astfel de diferenţă nu permite creşterea economiei”, comentează pentru Bloomberg Alberto Gallo, analist şef pentru Europa la Royal Bank of Scotland, Londra.

Retragerile de depozite forţează băncile din statele de la periferia zonei euro să plătească dobânzi mai mari pentru a atrage clienţi, care ajung în Grecia chiar până la 5%.

Costurile mai ridicate de finanţare sunt reflectate în costul creditului pentru companii şi populaţie.

Dobânda medie din Grecia pentru credite noi acordate companiilor nefinancare a fost de peste 7% în luna iulie, iar în Spania şi Italia a urcat la 6,5%, respectiv 6,2%, potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE). În Germania, Franţa şi Olanda, aceeaşi dobândă s-a cifrat la 4%.

Băncile din Germania şi Franţa au redus creditarea către instituţiile de credit din Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia cu 100 miliarde de dolari în anul aprilie 2011 – martie 2012, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. Pe lângă depunerile efectuate de companii şi populaţie, BCE ia în calcul şi creditarea interbancară drept depozite.

Totodată, băncile din statele cu economii sănătoase au tăiat creditarea către guvernele din ţările de la periferie, care sunt finanţate în tot mai mare măsură de instituţii de credit autohtone, adâncind divergenţele şi fragmentarea creditării la nivelul zonei euro.

FMI a avertizat în aprilie că fragmentarea financiară pe linii naţionale limitează beneficiile integrării economice şi financiare care stau la baza monedei unice.

Finanţarea pierdută de bănci din cauza retragerii depozitelor şi dispariţiei surselor externe de credit a fost acoperită în mare măsură de BCE, prin operaţiunile de refinanţare pe termen lung LTRO. La finele lunii iulie, soldul creditelor BCE către băncile din cele 5 ţări totaliza 820 miliarde euro, potrivit datelor Bloomberg. Băncile centrale din Irlanda şi Grecia au distribuit la rândul lor un total de 148 miliarde euro către instituţiile de credit care nu făceau faţă cerinţelor de capital şi lichiditate numai prin finanţarea atrasă de la BCE.

Depozitele bancare din Spania au scăzut cu 7% în perioada ianuarie-iulie, după un declin de 4% în iulie-decembrie 2011. În Portugalia, retragerile au accelerat de la 1% la 6%, iar în Irlanda de la stagnare la minus 10%.

Banco Santander, cel mai mare grup financiar spaniol, a pierdut în luna iulie 6,3% din depozitele din Spania, iar Eurobank Ergasias, a treia bancă din Grecia, a înregistrat în cele 12 luni încheiate pe 31 martie o scădere de 22% a depozitelor constituite de consumatori. La Alpha Bank, scăderea se cifrează la 26%.

Guvernul şi băncile irlandeze susţin că depozitele de la cele mai mari trei bănci, controlate de stat după ce au fost naţionalizate în timpul crizei financiare mondiale, s-au stabilizat după aproape trei ani de scădere. Irlanda a naţionalizat aproape jumătate din bănci în 2010 şi le-a recapitalizat cu un total de 63 miliarde euro pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar după colapsul pieţei imobiliare. Spania încearcă să evite acest scenariu, deoarece ar costa sute de miliarde de euro, şi a obţinut în iunie o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la UE pentru recapitalizarea isntituţiilor de credit.

Declinul depozitelor din Italia a fost oprit în acest an cu preţul unei creşteri de aproape 50% a dobânzilor oferiet, la o medie de 3,1% în iulie. Băncile spaniole plătesc 2,4% după o perioadă îndelungată de plafonare a dobnâzilor la depozite de către autorităţi. Interdicţia a fost ridicată însă în august, iar băncile au început să majoreze ratele plătite pentru depozite.

În Germania, dobânda medie plătită la depozite în iulie a fost de 1,5%. În 2010, dobândile la depozite din Italia şi Germania aveau valori apropiate, de aproximativ 1,3%.

Creditele de consum din Italia cu scadenţa de maximum 12 luni au ajuns la dobânzi medii de 8,2% în iulie, depăşind ratele din Grecia şi Portugalia. Consumatorii din Spania plătesc 7,3% în aceleaşi condiţii, faţă de 4,5% în Germania, fără a pierde din vedere că toate aceste state folosesc aceeaşi monedă.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...