Retrospectivă telecom 2013 – Anul comparatorului de tarife şi al Legii infrastructurii pentru ANCOM

2013 - un an plin de proiecte, care au fost şi implementate, a făcut din Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ una dintre puţinele instituţii din aparatul de stat care a reuşit să finalizeze lista de obiective pe care şi-o propusese în 2012.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 10:55
Retrospectivă telecom 2013 - Anul comparatorului de tarife şi al Legii infrastructurii pentru ANCOM

Aplicaţia care permite compararea tarifelor de telefonie şi internet – Veritel.ro, campania de informare privind Legea infrastructurii, dar şi intrarea României în ‘lumea bună a telecomunicaţiilor’ prin preluarea de către şeful ANCOM, Cătălin Marinescu, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, reprezintă doar o parte din setul de planuri duse la bun sfârşit în 2013 de către arbitrul pieţei telecom.

Veritel.ro, comparatorul de tarife telecom

În acest an, ANCOM a pus la dispoziţia utilizatorilor de servicii de comunicaţii din România un instrument care să îi asiste la alegerea celei mai bune oferte de telefonie sau internet pentru nevoile lor: aplicaţia online pentru compararea ofertelor de telefonie şi internet la punct fix şi mobil, proiect realizat din fonduri europene nerambursabile.

Veritel.ro este un instrument independent, fără scopuri comerciale, dezvoltat de Autoritate pentru utilizatorii de servicii telecom din România, astfel încât aceştia să poată face alegeri informate cu privire la serviciile de telefonie sau internet pe care le cumpără. Pe site-ul dedicat (veritel.ro), utilizatorii de servicii telecom pot să afle în trei paşi simpli care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie şi internet la punct fix şi mobil: aleg categoria de servicii, introduc estimările proprii de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor, aplicaţia oferă şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii.

Proiectul ‘Aplicaţie online pentru compararea ofertelor de comunicaţii destinate utilizatorilor finali’ a fost implementat de ANCOM în cadrul Operaţiunii 1 ‘Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare’ a Domeniului Major de Intervenţie 2 ‘Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice’, din Axa Prioritară 3 ‘Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public’ aferente Programului Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Legea infrastructurii

Anul 2013 a fost unul dedicat subiectului infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Conform atribuţiilor care îi revin potrivit documentului normativ, adoptat la finele anului trecut, Autoritatea a publicat un model de contract – cadru de acces pe proprietatea privată în scopul instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor publice de comunicaţii electronice ori a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, a centralizat toate prevederile legii, precum şi condiţiile de acces într-o bază de date disponibilă pe propriul site. De asemenea, a elaborat avizul conform în cazul proiectelor Netcity şi Ro-NET. Tot în acest an, Autoritatea a realizat un proiect-pilot de inventariere a reţelelor şi infrastructurii de comunicaţii electronice la nivelul municipiului Braşov, elaborând în prezent documentaţia necesară pentru extinderea acestuia la nivel naţional.

Începând cu a doua jumătate a anului, reprezentanţii ANCOM au derulat o campanie de informare având ca obiectiv principal facilitarea implementării Legii infrastructurii, act normativ cu impact atât asupra furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice, cât şi asupra autorităţilor publice, proprietarilor de imobile şi a altor deţinători de infrastructură. Autorităţile administraţiei publice locale, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice, precum şi alţi furnizori de utilităţi publice au primit informări din partea ANCOM cu privire la dispoziţiile Legii infrastructurii, reprezentanţii Autorităţii având întâlniri individuale cu cea mai mare parte dintre ei pentru a lămuri aspectele practice ale implementării legii.

Conform datelor oficiale, până la data de 1 noiembrie 2013, un procentaj de 99,75% dintre cele 3.267 de unităţi administrativ-teritoriale din România au fost informate de reprezentanţii ANCOM cu privire la obligaţiile ce le revin ca urmare a intrării în vigoare a acestei legi. În plus, 830 de administraţii locale şi-au îndeplinit obligaţiile şi au trimis Autorităţii spre publicare condiţiile de acces pe proprietăţile pe care le deţin.

Reducerea tarifelor maxime pentru serviciile de interconectare

Arbitrul pieţei telecom din România a stabilit, în acest an, noi tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile pe baza unor modele de calculaţie a costurilor. Tarifele vor intra în vigoare după finalizarea etapei obligatorii de consultare europeană. ANCOM urmează să notifice Comisia Europeană şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la setul de măsuri propuse, alături de motivele care stau la baza acestor măsuri. Forul european şi autorităţile de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.

Noua grilă de tarife stabilită de Autoritate prevede un preţ maxim pentru terminarea apelurilor stabilit la valoarea de 0,14 eurocenţi/minut pentru terminarea la puncte fixe (în scădere de la 0,67 eurocenţi/minut) şi de 0,96 eurocenţi/minut (în scădere de la 3,07 eurocenţi/minut) pentru terminarea apelurilor la puncte mobile. Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile.

Alocarea resurselor de spectru

La jumătatea lui 2013, ANCOM a înmânat licenţele de utilizare a frecvenţelor radio reprezentanţilor Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom, operatori care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate în 2012. Cei cinci operatori au primit licenţe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 – 5 aprilie 2029.

Televiziunea digitală

În luna noiembrie, Autoritatea de reglementare a supus consultării publice proiectul de decizie şi caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune. Prin elaborarea caietului de sarcini s-a făcut, astfel, un pas important în direcţia tranziţiei de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră, ce urmează să aibă loc în proces complet la data de 17 iunie 2015.

Un milion de numere portate

La începutul lunii aprilie a acestui an, a fost atins pragul de un milion de numere portate în România. Începând cu data de 21 octombrie 2008, când a fost lansat serviciul care permite utilizatorilor să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul de servicii, numărul de portări a crescut în fiecare an, demonstrând o tot mai mare libertate şi disponibilitate a utilizatorilor de a alege cea mai bună ofertă de telefonie. Din totalul de 1.001.364 de numere portate, până la data de 1 aprilie a acestui an, 671.095 au fost numere de telefonie mobilă şi 330.269 numere de telefonie fixă.

Utilizatorii de telefonie au la dispoziţie pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, un portal accesat în medie de aproximativ 11.000 de utilizatori unici pe lună în ultimul an. Site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a beneficia de acest serviciu, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi câteva sfaturi utile pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.

Serviciul universal în domeniul serviciilor poştale

Tot în acest an, în urma parcurgerii tuturor etapelor procedurii legale de desemnare a furnizorului de serviciu universal, Autoritatea a propus desemnarea din oficiu a Companiei Naţionale Poşta Română /CNPR/ ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2018, pentru toate serviciile poştale incluse in sfera serviciului universal. Potrivit ANCOM, acest proces se află în curs de finalizare.

Relaţii internaţionale

În planul relaţiilor internaţionale, 2013 a fost un an important pentru ANCOM. Preşedintele Autorităţii, Cătălin Marinescu, a preluat, în luna iunie a acestui an, în numele României, preşedinţia Consiliului Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor. În calitate de preşedinte, el a condus lucrările Consiliului UIT de anul acesta, care s-au desfăşurat în perioada 11 – 21 iunie la Geneva.

Totodată, Marinescu a deţinut poziţia de vicepreşedinte al Grupului Reglementatorilor Europeni pentru Servicii Poştale (ERGP), fiind ales de celelalte state membre, urmând să preia preşedinţia ERGP în 2014.

În a doua jumătate a acestui an, ANCOM a găzduit reuniunea plenară a Reţelei Fratel, organizaţie fondată în 2003 de către instituţiile de reglementare din ţările francofone, care vizează stabilirea colaborării şi a schimbului de informaţii între membrii săi, pentru a contribui la găsirea celor mai bune soluţii la subiecte comune de reglementare a telecomunicaţiilor.

După ce a ocupat funcţia de vicepreşedinte Fratel în perioada 2012 – 2013, şeful ANCOM a fost ales preşedinte al organizaţiei pentru perioada 2013 – 2014.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune companiilor farmaceutice și producătorilor de cosmetice contribuții financiare noi pentru tratarea apelor reziduale
UE impune companiilor farmaceutice și producătorilor de cosmetice contribuții financiare noi pentru tratarea apelor reziduale
Companiile farmaceutice şi producătorii de cosmetice vor avea o contribuţie semnificativă la tratarea apelor reziduale în Uniunea Europeană, conform noilor reguli care au fost convenite marţi......
Biden, Ursula von der Leyen și președintele brazilian Lula vor lipsi de la summitul COP29 de la Baku, destinat schimbărilor climatice
Biden, Ursula von der Leyen și președintele brazilian Lula vor lipsi de la summitul COP29 de la Baku, destinat schimbărilor ...
Lideri mondiali ai unor ţări cu economii mari, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană şi Brazilia, plănuiesc să ...
Ministerul Cercetării și Ministerul Economiei au semnat un protocol de colaborare pentru construirea unei drone românești
Ministerul Cercetării și Ministerul Economiei au semnat un protocol de colaborare pentru construirea unei drone românești
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ...
Netanyahu l-a demis pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant
Netanyahu l-a demis pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis marţi pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, din cauza dezacordurilor în ...