Aplicația care permite comercianților care au optat pentru colectare manuală să scaneze ambalajele SGR returnate de consumatori pentru a fi astfel validate automat ca făcând parte din Registrul de Ambalaje SGR este acum în faza de testare, urmând ca până la finalul lunii decembrie să fie dată în folosință, informează RetuRO.
Aplicația dezvoltată de către RetuRO, alături de Sensoneo, va putea fi descărcată pe dispozitivele mobile atât în versiunea iOS, din App Store, cât și în versiunea Android, din Google Play. Utilizatorii vor putea identifica aplicația atât prin logoul RetuRO, deja cunoscut, cât și prin numele aplicației, “RetuRO”.
Conectarea în aplicație se face prin folosirea contului de utilizator (comerciant) valid din platforma portal.returosgr.ro. După conectarea în aplicație, următorul pas constă în alegerea punctului de returnare declarat. Pentru aceasta, comercianții vor utiliza ID-ul punctului de vânzare pe care îl găsesc în contul lor de utilizator din platformă.
Momentan, aplicația are inclusă funcția “pick-up” utilă comercianților pentru a face o comandă de ridicare a sacilor cu ambalaje colectate de la punctul de returnare declarat. Pentru eficientizarea fluxurilor de colectare, ridicarea ambalajelor SGR poate fi solicitată doar la cumularea a minimum trei saci. Pe parcurs, vor fi dezvoltate însă noi funcționalități în baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor, care vor fi disponibile comercianților tot în mod gratuit.
Amintim că ambalajele din sistem sunt doar cele ce au pe etichetă logo-ul “Ambalaj cu garanție” și codul de bare specific. De asemenea, au acces la aplicație doar comercianții care au finalizat înregistrarea în platforma SGR și au semnat contractul cu RetuRO.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Sistemul de Garanție Returnare este funcțional în România începând cu 30 noiembrie 2023.
Citește și
https://www.economica.net/ce-a-insemnat-pentru-lidl-liderul-comertului-alimentar-modern-din-romania-implementarea-sistemului-prin-care-se-returneaza-ambalaje_712856.html