Spațiul logistic destinat centrului de numărare și sortare a ambalajelor cu sigla SGR din județul Cluj va dispune de o suprafață totală de peste 7.100 de metri pătrați și va putea procesa 800 de milioane de ambalaje pe an la capacitatea maximă estimată. În cadrul acestuia vor fi create 50 de locuri de muncă verzi, anunță RetuRo, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare prin care românii plătesc o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băutură consumată.
Extinderea centrului din Cluj are loc la trei luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare în România, pentru a asigura procesarea unui număr din ce în ce mai mare de ambalaje SGR puse treptat pe piață de către producătorii de băuturi și returnate de către consumatori.
În paralel, RetuRO va deschide noi centre regionale, fiind programate pentru următoarele trei luni inaugurări în Brașov, Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova.
În prezent, în România există două centre regionale RetuRO, la Bonțida, județul Cluj și la Giarmata, județul Timiș. Acestea împreună pot asigura procesarea a aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje pe an. În următoarele trei luni, RetuRO pregătește și deschiderea centrelor regionale din județele Brașov, Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova care vor asigura capacitatea necesară de a gestiona volumele de ambalaje în creștere ce vor fi colectate în cadrul sistemului. Peste 500 de locuri de muncă verzi vor fi create în centrele de sortare și numărare ale RetuRO din întreaga țară.
În primele trei luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare, au fost puse pe piață peste 220 de milioane de ambalaje SGR.
„Dezvoltarea centrelor regionale necesare din cadrul Sistemului Garanție-Returnare este un proces în plină desfășurare, către care se concentrează eforturile noastre în următoarea perioadă. Prioritatea este să ne asigurăm că avem capacitatea de a procesa volumele în creștere de ambalaje din piață. Implementarea unui Sistem de Garanție-Returnare de această complexitate și amploare necesită timp, muncă și răbdare, iar rezultatele de până acum sunt mai mult decât încurajatoare. Este important să ne concentrăm pe misiunea pe care ne-am asumat-o pe termen lung și să recunoaștem că schimbările durabile nu apar peste noapte. Prin educație și conștientizare, efectele pozitive ale Sistemului de Garanție-Returnare vor deveni din ce în ce mai vizibile.”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Citește și