Retuş major la zona euro

Pe bună dreptate, în dezbaterea privind aderarea României la eurozonă după angajamentul transmis de executiv de a adopta moneda unică în 2019, s-a atras atenţia asupra faptului că uniunea monetară şi-a pierdut mult din atractivitate. Dacă avantajele s-au estompat în urma crizei datoriilor suverane, dezavantajele au ieşit în prim plan cu acuitate, mai ales din cauza situaţiei din Grecia. Pentru că dincolo de toate erorile facute de greci, în mentalul colectiv nu poate să nu apară ghimpele indoielii: dacă Uniunea Europeană, zona euro, nu este capabilă să salveze un stat membru al cărui PIB nu atinge 2% din total, atunci ce sens are sa intri acolo?
Daniel Oanţă - vin, 05 iun. 2015, 07:56

Mai departe, pentru publicul larg, aceeaşi situaţie a relevat pericolul care pândeşte statele care nu sunt pregătite să adopte monedă unică şi, totuşi, o adoptă. Cu politica monetară la BCE şi cu probleme de creştere economică şi disciplina fiscală acasă, euro a început să arate mai degrabă a camaşă de forţă, decât a deziderat. Analişti redutabili au demonstrat cu argumente greu de combătut de ce construcţia Uniunii Monetare schioapătă, ca un corolar al evenimentelor neplăcute ce au insoţit criza datoriilor suverane din ultimii ani.

Mai mult, evoluţia convergenţei reale în statele deja membre ale eurozonei nu indreptăţeşte ideea potrivit căreia aceasta se atinge mai uşor odată intrat acolo, decât aşteptat pe afara. În aceste condiţii, dar mai ales cu spectrul falimentului grecesc ca sperietoare, nu-I de mirare că entuziasmul privind adoptarea monedei unice este la cote destul de mici. Spectrul disoluţiei zonei euro şi chiar al UE a fost evocat deseori in ultimii ani, iar principalul argument al extincţiei a fost acela al lipsei unei capacităţi fiscale la nivelul Uniunii care să permită transferuri către statele membre aflate în dificultate în condiţiile în care acestea respectă regulile.
Este deci nevoie de o decizie comunitară care să refacă încrederea cetăţenilor în proiectul european.

Şi iată că, pe 4 mai, cu o zi înainte de data la care Grecia trebuie să achite o tranşă de împrumut pentru a nu se declara în incapacitate de plată, miniştrii de economie ai Germaniei şi Franţei afirma răspicat: Zona Euro ar trebui sa aibă propriul sau buget şi o instituţie care să colecteze taxele. Franţa şi Germania trebuie să aibă responsabilitatea să conducă pe acest drum, deoarece Europa nu mai poate aştepta”, scriu Sigmar Gabriel si Emmanuel Macron.”Este momentul sa intărim zona euro in cadrul unei reforme mai vaste a UE”, spun cei doi, in editorialul publicat in cotidienele Le Figaro (Franta), Le Soir (Belgia), Die Welt (Germania), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia), The Guardian (Marea Britanie), Tribune de Geneve si Tages Anzeiger (Elvetia).

Cei doi pornesc de la constatarea că UE prezintă „defecte” şi cer „repararea acestora astfel încât euro să îşi ţină promisiunea de prosperitate economică şi, mai extins, să evite o derivaă a Europei spre mai multă nemulţumire şi divizare”.”Trebuie să reconciliem interesul general european şi interesele naţionale”, potrivit acestui editorial, care face referire la „forţele anti-europene” care se dezvoltă într-o serie de ţări membre.Potrivit unor surse din anturajul ministrului francez, citate de AFP, aceasta convergenţă sporită dintre statele zonei euro ar trebui să aibă doua componente: „o capacitate bugetară comună şi mecanisme de solidaritate în caz de criză, cu fonduri pentru a ajuta rapid ţările in dificultate”.

În măsura în care reforma anunţată de cei doi oficiali europeni va căpăta un contur real, aceasta ar fi un pas decisiv ce ar contrabalansa puternic temerile repetăm, justificate, fata de data aderării trimisa ca angajament la Bruxelles de către autorităţile romane.

Daniel Oanţă este consultant strategie la Banca Naţională a României

*acest articol reprezintă o opinie personală, nu punctul de vedere al BNR

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...