Reuniune a Consiliului de Administraţie de la Renault-Nissan într-un climat tensionat

Economica.net
18 12. 2018
nissan_renault_79682000_49350900_15708400_87149300

Cele două zile de discuţii care vor avea loc la Amsterdam intervin după respingerea de către directorul general de la Nissan, Hiroto Saikawa, a unei solicitări venite de la Renault pentru convocarea unei Adunări Generale a Acţionarilor de la Nissan, o convocare care ar fi permis grupului francez să aibă un cuvânt de spus cu privire la cine îl va înlocui pe Ghosn în funcţia de preşedinte al Nissan, precum şi cu privire la numirea altor persoane în boardul Nissan.

Săptămâna trecută, Carlos Ghosn a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că a omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde yeni (38 milioane euro) realizate timp de cinci ani, între 2010 şi 2015. Chiar dacă Nissan l-a concediat pe Ghosn din postul de preşedinte, acesta rămâne în continuare preşedinte director general al Renault, grupul francez optând, pentru moment, pentru o conducere interimară.

Sursele citate de Reuters susţin că Hiroto Saikawa, CEO-ul Nissan, ar putea participa la reuniunea de la Amsterdam şi în consecinţă ar putea avea discuţii faţă în faţă cu actualul director general de la Renault, Thierry Bollore, pentru prima dată după arestarea lui Ghos în data de 19 noiembrie. De asemenea, reuniunea ar oferi ocazia pentru a dezbate dificultăţile apărute în anumite programe industriale ale alianţei după izbucnirea scandalului legat de arestarea lui Ghosn.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la constructorul francez. Scandalul provocat de arestarea lui Ghosn a afectat alianţa Renault-Nissan, în condiţiile în care atât CEO-ul Hiroto Saikawa cât şi alţi responsabili de la Nissan au cerut revizuirea termenilor alianţei.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.