După această reuniune – prima întrunire de urgenţă organizată după luna august 2011 – Banca Centrală va da publicităţii la ora 22.00 GMT un comunicat ‘privitor la evoluţiile recente şi va lua măsurile de politică necesare pentru stabilitatea preţurilor’, potrivit unei informări publicate pe pagina de Internet a instituţiei.
Anunţul vine după ce, luni dimineaţă, lira turcească şi-a continuat tendinţa de cădere liberă, ajungând la un record de 2,39 lire pentru un dolar şi de 3,26 lire pentru un euro. Decizia Băncii Centrale de a organiza o reuniune de urgenţă a avut un efect pozitiv, astfel că, în jurul orei 11.00 GMT, lira a revenit la 2,34 lire pentru un dolar şi la 3,20 lire pentru un euro.
Potrivit analistului Standard Bank, Timothy Ash, Banca centrală a Turciei va fi nevoită să majoreze ‘agresiv’ dobânda de referinţă la reuniunea de marţi.
Începând cu data de 17 decembrie, moneda turcească şi bursa de la Istanbul suferă de pe urma unui scandal de corupţie care vizează mai mulţi oficiali guvernamentali. Scandalul afectează imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, înaintea alegerilor locale din luna martie şi a celor prezidenţiale din luna august 2014. Lira turcească a pierdut peste 10% din valoare de la debutul acestei crize. În pofida deprecierii lirei, Banca centrală a Turciei a refuzat să majoreze dobânda de politică monetară, inclusiv la reuniunea de săptămâna trecută, de teamă că scumpirea creditului ar putea pune în pericol ţinta de creştere economică.
La ultima reuniune de urgenţă a comitetului de politică monetară de la Banca centrală a Turciei, organizată în luna august 2011, banca a redus dobânda de bază la 5,75%, de la 6,25%, pentru a reduce riscul ca actuala criză din zona euro şi încetinirea economiei globale să declanşeze o recesiune domestică.