Reuniune decisivă la Bruxelles a miniştrilor de finanţe privind bugetul UE
Preşedinţia irlandeză a Consiliului UE s-a angajat în faţa Parlamentului European să obţină aprobarea imediată a unei prime tranşe de 7,3 miliarde de euro şi angajamentul miniştrilor de a acoperi restul de 3,9 miliarde până la sfârşitul acestui an.
Pentru aprobarea sumelor va fi nevoie de un vot, însă majoritatea calificată necesară nu a fost întrunită în timpul ultimei reuniuni preparatorii de săptămâna trecută, a precizat o sursă europeană.
Mai multe state au emis rezerve privind valoarea plăţilor neachitate. Marea Britanie şi Olanda s-au arătat cele mai reticente în a băga mâna în portofel, iar obiecţiile lor sunt împărtăşite şi de Germania, Austria, Suedia, Finlanda şi Danemarca.
„Parlamentul European este dispus să-şi acorde încrederea, însă nu vrea să fie victima unei farse”, a atras luni atenţia preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa din Parlamentul European (ALDE), Guy Verhofstadt, care denunţă duplicitatea guvernelor europene.
„Dacă o minoritate de blocaj se opune acestei soluţii, atunci negocierile privind bugetul multianual 2014-2020 vor fi îngheţate”, a declarat pentru AFP negociatorul Parlamentului European, conservatorul francez Alain Lamassoure.
Parlamentul European a pus condiţii pentru cele două negocieri, ceea ce statele refuză să accepte.
În ”semn de bunăvoinţă”, negociatorii Parlamentului European au acceptat să participe luni la prima reuniune a negocierilor cu statele privind bugetul multianual 2014-2020. Fiecare din cele două părţi vrea să măsoare voinţa celeilalte de a încheia un acord.
În acest caz, Franţa ar urma să adauge 1,8 miliarde de euro la contribuţia sa naţională în 2013. Factura va fi de aproape două miliarde de euro pentru Germania şi de 1,2 miliarde de euro pentru Regatul Unit. În absenţa unui acord, Parlamentul European se declară pregătit să respingă în iulie compromisul încheiat în februarie de liderii din UE privind bugetul multianual pentru 2014-2020, care prevede 960 de miliarde de euro în credite de angajament şi 913 miliarde în credite de plăţi.