Sursa nu a dorit să precizeze care va fi ordinea de zi a reuniunii, care intervine în condiţiile în care, recent, Nissan s-a declarat ‘îngrijorat’ de creşterea influenţei statului francez în acţionariatul Renault.
În primăvara acestui an, statul francez şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, reuşind astfel să-şi dubleze drepturile de vot în companie, dar şi să destabilizeze echilibrul existent în cadrul alianţei Renault-Nissan, spre nemulţumirea directorului general al alianţei şi al celor doi constructori auto, Carlos Ghosn, scrie Agerpres.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault. Potrivit informaţiilor care au circulat în ultima vreme, Nissan a propus modificarea termenilor alianţei cu Renault prin majorarea participaţiei pe care grupul nipon o deţine la partenerul francez, în ideea de a echilibra relaţia dintre cei doi parteneri în conformitate cu noile realităţi economice. În prezent capitalizarea bursieră a Nissan este de 42 miliarde de euro faţă de 17,6 miliarde de euro în cazul Renault.
Separat, majoritatea membrilor consiliului director de la Renault şi-a exprimat joi sprijinul pentru directorul general Carlos Ghosn în disputa acestuia cu Guvernul francez. Într-un comunicat de presă, semnat de cei 10 directori independenţi din boardul de 19 persoane al Renault, aceştia au criticat decizia Executivului de a-şi majora participaţia la Renault şi a-şi dubla astfel drepturile de vot.
‘Boardul consideră această alianţă ca esenţială pentru continuitatea Renault şi adoptarea dublării drepturilor de vot ar fi un factor destabilizator’, au apreciat directorii independenţi ai Renault.
În schimb, documentul nu a fost semnat de reprezentanţii angajaţilor Renault, ai Nissan şi ai statului francez.
Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a încercat să calmeze marţi îngrijorările şefilor de la Nissan, declarând că majorarea participaţiei statului francez la Renault are un caracter ‘temporar’ şi că în cele din urmă Guvernul francez va reveni la participaţia sa iniţială, respectiv 15,01% din acţiunile Renault.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.