Este de aşteptat ca diplomaţii să discute şi despre extinderea listei de sancţiuni (aşa-zisa listă neagră) care îi vizează pe oficialii ruşi care, în opinia UE, sunt responsabili pentru escaladarea situaţiei din Ucrainei. Aceşti oficiali vor avea, foarte probabil, interdicţii de intrare în Uniunea Europeană, iar conturile lor bancare din ţări UE vor fi blocate.
Serviciul de presă al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate nu a confirmat această informaţie, dar nici nu a infirmat-o. Totodată, interlocutorul ITAR-TASS a ezitat să spună dacă în urma reuniunii reprezentanţilor diplomatici va urma şi o reuniune extraordinară la nivel de miniştri de externe pe marginea crizei ucrainene. ‘La momentul dat nu deţin informaţii în acest sens’, a spus sursa agenţiei de presă ruse.
După cum a anunţat vineri Michael Mann, secretarul pentru presă al Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate Catherine Ashton, Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) au încheiat deja ‘o bună parte din munca’ pentru pregătirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei, însă nu s-a luat nicio decizie în ceea ce priveşte implementarea lor.
Terminologia privind ‘stadiile’ sancţiunilor europene împotriva Rusiei a apărut la finalul summitului extraordinar al UE din 6 martie. Potrivit declaraţiei finale a summitului, sancţiunile din ‘primul stadiu’ prevăd anularea summitului UE-Rusia din iunie şi suspendarea negocierilor privind vizele şi a celor consacrate Acordului de parteneriat cu UE.
‘Stadiul al doilea’ înseamnă elaborarea ‘listei negre’ de înalţi funcţionari ruşi, responsabili, în opinia UE, pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina. În acest moment, pe listă sunt incluşi 33 de oficiali ruşi.
‘Stadiul al treilea’ înseamnă sancţiuni economice, împotriva cărora se pronunţă mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE, îngrijorate de faptul că aceste măsuri ar afecta mai degrabă UE decât Rusia.