Reuniune la Bruxelles privind criza din Ucraina: UE va încerca să crească presiunea asupra Rusiei
Reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles va fi, din nou, dominată de criza din Ucraina, la o zi după referendumul pentru autodeterminare organizat de separatiştii proruşi în estul ţării.
Cele 28 de ţări membre ale UE au calificat drept ilegală consultarea respectivă şi au avertizat că ele nu vor recunoaşte rezultatul, dar liderii separatişti şi-au anunţat decizia de a tăia legăturile cu Kievul după ce şi-au proclamat victoria cu aproape 90% voturi favorabile.
”Rezultatele pseudo-referendumului din estul Ucrainei sunt probabil false”, a comentat şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, pe contul său pe Twitter.
Ţările europene, care se tem de reproducerea scenariului din Crimeea, caută un mijloc de a stabiliza situaţia din Ucraina înainte de alegerile prezidenţiale pe care autorităţile interimare de la Kiev vor să le organizeze pe 25 mai.
Nici chiar separatiştii n-au ţinut cont de apelul preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a-şi amâna referendumul. Ei cred că soluţia se află în mare parte la Moscova.
Luni, la Bruxelles, miniştrii de externe ai UE ar urma să aprobe o extindere a cadrului legal al sancţiunilor împotriva Rusiei, în scopul de a facilita blocarea bunurilor societăţilor implicate în criza ucraineană.
Noile sancţiuni ar viza, într-o primă etapă, întreprinderi sau personalităţi care au avut un rol direct în anexarea Crimeii, scutind totuşi gigantul energetic Gazprom.
Potrivit unor surse diplomatice, responsabilii europeni au identificat 14 personalităţi şi două societăţi din Crimeea care ar urma să fie adăugate luni pe lista cu sancţiuni. Identitatea lor este pentru moment ţinută secretă.
Până în prezent, UE a impus o blocare a bunurilor şi o interdicţie de călătorie pentru 48 de ucraineni şi ruşi.
Acum ar fi pentru prima dată când sancţiunile europene vizează întreprinderi, chiar dacă Bruxellesul rămâne în acest domeniu mult mai prudent decât Washingtonul.
SUA au sancţionat la sfârşitul lunii aprilie 17 societăţi ruseşti şi au blocat bunurile a şapte apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv preşedintele gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin.
Oficial, UE este foarte hotărâtă să înăsprească tonul împotriva Rusiei dacă aceasta continuă să destabilizeze Ucraina.
”Suntem gata să impunem noi sancţiuni Rusiei dacă alegerile din 25 mai din Ucraina nu vor avea loc”, declara sâmbătă cancelarul german, Angela Merkel, la întâlnirea cu preşedintele francez, Francois Hollande.
Dar, în particular, unii diplomaţi europeni au subliniat că perspectiva sancţiunilor economice se loveşte din ce în ce mai mult de rezistenţa din cadrul UE, deoarece unele ţări se tem ca nu cumva o astfel de iniţiativă să le afecteze propria economie şi să provoace represalii din partea Moscovei.