Reuniune SUA-Rusia – joi, la Moscova – pentru Tratatul asupra controlului armelor din 1987
‘O delegaţie americană condusă de secretarul de stat adjunct Rose Gottemoeller se va duce la Moscova pentru discuţii asupra tratatului FNI’ (Forces nucleares intermediaires), a indicat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf.
SUA se alarmează din cauza dezvoltării unui nou tip de rachetă din 2008 de către Moscova, în timp ce Rusia – pentru care amplasarea scutului antirachetă american în Europa constituie o ameninţare pentru securitatea sa – încearcă să obţină abandonarea acestuia sau să fie asociată mai strâns acestui proiect.
‘Vom depune toate eforturile pentru a răspunde neliniştilor pe care le avem cu privire la respectarea acestui tratat de către Rusia şi pentru a ne asigura de viabilitatea lui’, a adăugat Harf.
‘O parte-cheie a discuţiilor se va axa pe unele dintre întrebările noastre şi bineînţeles pe obiectivele Rusiei pentru a fi în conformitate cu obligaţiile sale’, a insistat ea.
Încheiat între SUA şi Rusia în 1987 şi intrat în vigoare la 1 iunie 1988, înainte de a deveni un tratat multilateral la destrămarea URSS, tratatul FNI ”obligă cele două părţi să-şi distrugă, în trei ani după intrarea în vigoare a tratatului, toate rachetele balistice şi de croazieră lansate de la sol cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 1.000 km şi pe cele a căror rază este cuprinsă între 1.000 şi 5.500 km’, potrivit ONU.