Reuters: Experţii sunt de părere că sursa scurgerii de documente secrete este cineva din SUA

Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din Statele Unite, relatează Reuters.
News.ro - lun, 10 apr. 2023, 08:52
Reuters: Experţii sunt de părere că sursa scurgerii de documente secrete este cineva din SUA

Oficialii spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa, sugerează că acestea au fost scurse de un american, şi nu de un aliat.

„Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, deoarece multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor”, a declarat Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului, într-un interviu acordat Reuters, citat de News.ro.

Cei care se ocupă de anchetă analizează ce motivaţii ar avea un oficial american sau un grup de oficiali americani pentru a scurge informaţii atât de sensibile, a declarat una dintre sursele cu care a vorbit Reuters. Oficialul a mai spus că anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, de la un angajat nemulţumit până la o ameninţare din interior care a vrut în mod activ să submineze interesele de securitate naţională ale SUA.

Oficialii americani au declarat că ancheta se află în faza incipientă, iar cei care o conduc nu au exclus posibilitatea ca în spatele scurgerii de informaţii să se afle elemente pro-ruse. În orice caz, este considerată una dintre cele mai grave breşe de securitate de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks în 2013.

DE CE AU FOST MODIFICATE UNELE DOCUMENTE?

În urma dezvăluirii scurgerii de informaţii, Reuters a analizat peste 50 de documente etichetate „Secret” şi „Top Secret” care au apărut pentru prima dată luna trecută pe diverse platforme de social media, începând cu Discord şi 4Chan. Deşi unele dintre documente au fost postate cu săptămâni în urmă, existenţa lor a fost raportată pentru prima dată vineri de The New York Times.

Reuters nu a verificat în mod independent autenticitatea documentelor. Unele dintre ele, care ofereau estimări ale victimelor de pe câmpul de luptă din Ucraina păreau să fi fost modificate pentru a minimiza pierderile ruseşti. Nu este clar de ce cel puţin un document este marcat ca fiind neclasificat, dar include informaţii strict secrete. Unele documente sunt marcate „NOFORN”, ceea ce înseamnă că nu pot fi divulgate cetăţenilor străini.

Doi oficiali americani au declarat duminică pentru Reuters că nu exclud posibilitatea ca documentele să fi fost falsificate pentru a induce în eroare anchetatorii cu privire la originea lor sau pentru a difuza informaţii false care ar putea afecta interesele de securitate ale SUA.

Unul dintre documente, datat 23 februarie şi marcat „Secret”, prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare. Astfel de informaţii – de obicei, atent păzite – ar putea fi de mare folos forţelor ruseşti, iar Ucraina a declarat că preşedintele şi oficialii de top din domeniul securităţii s-au întâlnit vineri pentru a discuta modalităţi de a preveni scurgerile de informaţii.

ÎNGRIJORARE LA WASHINGTON

Doi oficiali americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului au subliniat că, deşi există îngrijorare cu privire la scurgerea de informaţii la Pentagon şi la agenţiile de informaţii, documentele au arătat o imagine de ansamblu din urmă cu mai mult de o lună, nefiind vorba – până acum – de evaluări mai recente.

Cei doi oficiali au declarat că armata şi agenţiile de informaţii îşi analizează procedurile pentru a stabili cât de mult sunt împărtăşite unele informaţii la nivel intern.

Casa Albă nu a comentat, îndemnând jurnaliştii să se adreseze Pentagonului.

Duminică, Pentagonul a reiterat că analizează problema şi că a făcut o sesizare oficială către Departamentul de Justiţie, cerându-i să investigheze incidentul.

La rândul său, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că a luat legătura cu Departamentul Apărării şi a început o anchetă privind scurgerea de informaţii, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...