Reuters: Furnizorii Huawei fac presiuni pentru a inversa măsuri restrictive de ultim moment ale administrației Trump

Firmele de semiconductori caută timp suplimentar pentru a contesta deciziile de ultim moment ale administrației Trump, care au blocat vânzările către compania chineză de telecomunicații Huawei, sperând că administrația Biden va inversa deciziile, au raportat cinci surse citate de agenția Reuters.
Economica.net - vin, 12 feb. 2021, 13:59
Reuters: Furnizorii Huawei fac presiuni pentru a inversa măsuri restrictive de ultim moment ale administrației Trump

Mai mulți directori de companii, care au preferat să rămână anonimi, au declarat că, în cele din urmă, nu cred că administrația Biden va îndulci semnificativ politicile. „Toată lumea este dezamăgită”, a spus un executiv al companiei.
Miliardele de dolari din vânzările SUA de tehnologie și cipuri către Huawei depind de modul în care administrația Biden aplică restricțiile de export pe care administrația Trump le-a instituit.

Companiile speră că, cu mai mult timp pentru a-și prezenta cazurile în fața unui panel format din multiple agenții guvernamentale și a unei eventuale schimbări de politică, cel puțin o parte din livrările către Huawei respinse inițial vor fi permise.

Departamentul de Comerț al SUA nu a răspuns la solicitărilor de comentarii. O purtătoare de cuvânt a Huawei a spus că compania nu are nicio informație suplimentară asupra procesului de acordare a licențelor.

Cu câteva zile înainte ca mandatul președintelui republican Donald Trump să ajungă la final, administrația americană a informat furnizorii Huawei, inclusiv producătorul de cipuri Intel Corp, că guvernul revocă anumite licențe de vânzare către Huawei și intenționează să respingă zeci de cereri pentru alții, a raportat Reuters.

Avalanșa surprinzătoare de notificări cu „refuz preliminar” s-a numărat printre mișcările de ultimă oră împotriva Chinei, cu scopul de a-l forța pe președintele democrat Joe Biden să preia politici dure împotriva Beijingului și de a consolida moștenirea politică a lui Donald Trump.

Printre decizii, administrația Trump a respins 116 cereri de licență în valoare de 119 miliarde de dolari și a aprobat patru în valoare de 20 de milioane de dolari, potrivit unui document al Departamentului de Comerț din 13 ianuarie și analizat de Reuters. Alte 300 de cereri cu valori declarate de 296 miliarde de dolari erau în așteptare, se menționează în document.

Unele companii ale căror cereri de licență au fost respinse au cerut Departamentului de Comerț mai mult timp decât cele 20 de zile standard pentru a contesta respingerea lor, au spus sursele. Departamentul, se spune, a acordat prelungiri de 90 de zile unor companii.

Trump a plasat Huawei pe o listă neagră comercială în mai 2019 din motive de securitate națională, după ce compania a fost acuzată că ar putea spiona clienții, precum și de furt de proprietate intelectuală și de încălcări ale sancțiunilor. Huawei a negat acuzațiile.

Înainte de deciziile din ianuarie, guvernul SUA a aprobat cereri de vânzare către Huawei în valoare de aproximativ 87 de miliarde de dolari și a refuzat cereri de 11 miliarde de dolari de când Huawei a fost inclusă pe lista neagră, conform documentului de la Departamentul de Comerț.

„Furnizor în care nu se poate avea încredere”

Administrația Biden de la Casa Albă a descris Huawei ca fiind un „furnizor în care nu se poate avea încredere” și o amenințare la adresa securității naționale. Candidatul Biden pentru funcția de ministru al Comerțului, Gina Raimondo, s-a angajat să protejeze rețelele de telecomunicații americane de companiile chineze, dar a refuzat să se angajeze să mențină Huawei pe lista neagră.

Pentru a scoate compania de pe lista neagră, Departamentul Comerțului ar trebui să certifice Congresului că Huawei a atenuat amenințarea la adresa securității naționale pe care o reprezintă și că firma a soluționat acuzațiile de încălcare a sancțiunilor, conform unei legi din 2019.

„Nu cred că veți vedea o schimbare a politicii în ceea ce privește Huawei”, a spus James Lewis de la grupul de lucru pentru securitate CSIS. „Cred că (administrația Biden) semnalează în principal: «Vom face același lucru, dar vom încerca să o facem într-un mod mai prietenos pentru afaceri.»”

Administrația Biden revizuiește politica privind China, iar sursele spun că este prea devreme pentru a ști ce cale va urma președintele în privința Huawei.

Trump a avut o abordare inconsecventă față de Huawei, deschizând ușa către mai multe vânzări atunci când căuta un acord comercial, dar apoi a lovit mai puternic pe măsură ce tensiunile au început să crească din cauza coronavirusului și represiunea Beijingului împotriva activiștilor pro-democrație din Hong Kong anul trecut.

Dar puține companii se așteptau la marea serie de respingeri la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv cereri de licență pentru cipurile utilizate pe telefoanele 4G.

„În cele din urmă, am stabilit dacă articolul în cauză – ar putea fi un cip de memorie sau ar putea fi altceva – era capabil să accepte o aplicație 5G, apoi am interzis-o, chiar dacă nu era exclusiv pentru 5G”, a declarat fostul ministru al Comerțului Corey Stewart, un om cu o viziune dură despre China care s-a alăturat administrației Trump în noiembrie și a fost autorul documentului de la Departamentul de Comerț analizat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...