Reuters: Noul guvern român se angajează să respecte planurile de privatizare

Noul guvern al României va respecta calendarele existente cu privire la vânzarea de acţiuni ale unor companii energetice deţinute de stat şi speră să reuşească dubla listare - pe bursa din România şi pe pieţele internaţionale - pentru cele care urmează să fie cotate la bursă, a declarat joi ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, în cursul unei vizite la Londra, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 07:40
Reuters: Noul guvern român se angajează să respecte planurile de privatizare

Noul executiv va începe prin oferta publică secundară de vânzare pentru un pachet de 10% din acţiunile Transgaz către sfârşitul lunii iunie.

Ofertele publice iniţiale (IPO) pentru Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt programate, respectiv, pentru lunile septembrie, octombrie şi decembrie.

„În ce priveşte privatizarea, vom respecta ceea ce ne-am angajat. Insist pentru listarea dublă, întrucât consider că este bine pentru stat şi pentru rezultatul IPO”, a declarat Lucian Isar pentru Reuters. Potrivit ministrului, urmează să fie decis unde ar putea fi dublu listate aceste companii, printre candidaţi afându-se bursele de la Londra şi Viena. La începutul acestui an, Bursa de la Londra a semnat un acord cu Bucureştiul pentru a ajuta la promovarea companiilor româneşti printre investitorii cu sediul în capitala britanică.

România s-a angajat faţă de un calendar ambiţios de privatizări, conform acordului încheiat cu FMI anul trecut. Calendarul a fost amânat de mai multe ori, până acum având loc doar o vânzare minoră de acţiuni ale Transelectrica.

Eşecul vânzării unui pachet minoritar de acţiuni la Petrom – bijuteria unei coroane care şi-a pierdut deja strălucirea, după cum comentează Reuters – şi al companiei Cupru Min au ridicat întrebări serioase cu privire la angajamentul României chiar şi înainte de căderea guvernului anterior, în luna aprilie.

Lucian Isar a mai precizat că analizează ce companii de stat ar putea fi privatizate pentru a genera venituri suplimentare la bugetul de stat şi pentru a îmbunătăţi poziţia internaţională a Bucureştiului pe piaţa IPO.

La rândul său, preşedintele Bursei de Valori de la Bucureşti, Lucian Anghel, membru al delegaţiei în vizită la Londra, a declarat că BVB a încheiat în această săptămână un acord de colaborare cu Bursa de Valori de la Sofia, care va face posibilă listarea dublă a companiilor la bursele de valori din cele două capitale.

„Strategia noastră este de a fi un centru regional pentru statele mai mici din Europa de Sud şi de Est”, a indicat el pentru Reuters. „După acest program foarte ambiţios, am putea vedea o creştere de până la 50% a volumului de acţiuni tranzacţionate la bursa din Bucureşti în termen de 6-12 luni”, a arătat Anghel, precizând că BVB a tras învăţăminte din eşecul vânzării acţiunilor Petrom şi a luat măsuri pentru a facilita şi atrage investiţile, reducând birocraţia.

Scoaterea din nou la vânzare a acţiunilor Petrom nu este probabil să se întâmple până la începutul anului viitor, a mai indicat el.

Pe de altă parte, ministrul Lucian Isar a declarat că analizează ce s-a petrecut în cazurile Petrom şi Cupru Min. Guvernul anterior a renunţat, luna trecută, la vânzarea Cupru Min, cea mai mare societate de exploatare a minereului de cupru din ţară, către firma canadiană Roman Copper Corp, în urma eşecului de a se conveni asupra condiţiilor acordului. „Vom veni cu o soluţie. Aceasta ar putea fi vânzarea, o societate mixtă sau listarea. Nu ştim exact, dar în acest caz (Cupru Min), cu siguranţă ne vom face temele mai bine. Au fost câteva elemente cu care noi nu am fost de acord şi vrem să o facem aşa cum trebuie”, a mai spus Lucian Isar, citat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Două mituri despre ajustarea deficitului bugetar
Două mituri despre ajustarea deficitului bugetar
"Am ajuns la momentul în care, inevitabil, e nevoie de luarea unor măsuri pentru a corecta deficitul bugetar. Imediat au apărut și unii economiști, care ne spun prin diverse interviuri sau......
CNAIR a primit patru oferte, de la constructori din România, Turcia și Ucraina, pentru lotul 6 al drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu
CNAIR a primit patru oferte, de la constructori din România, Turcia și Ucraina, pentru lotul 6 al drumului de mare viteză ...
Au fost depuse 4 oferte pentru construcția lotului 6 (19,5 km) al drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu, informează ...
Primăria Municipiului Iași va investi peste 320 de milioane de lei în modernizarea sistemului de termoficare. Cea mai mare parte din fonduri sunt asigurate de Ministerul Dezvoltării
Primăria Municipiului Iași va investi peste 320 de milioane de lei în modernizarea sistemului de termoficare. Cea mai ...
Primarul Mihai Chirica (foto) a anunţat miercuri că în această săptămână va semna la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor ...
Premieră. Vodafone România construiește prima rețea mobilă privată educațională 5G Standalone la Politehnica București
Premieră. Vodafone România construiește prima rețea mobilă privată educațională 5G Standalone la Politehnica București
Vodafone România, în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Fifth ...