Reuters: România amână până la sfârşitul lui 2013 vânzarea companiilor de stat convenită cu FMI

Economica.net
19 12. 2012
fmi_64969600

Guvernul premierului Victor Ponta nu a explicat motivele deciziei sale, punând în discuţie angajamentul României în relaţia cu FMI, apreciază Reuters.

FMI a criticat în mod regulat România, al doilea cel mai sărac stat membru al UE, pentru că nu a reuşit să vândă şi să reformeze sectorul de stat, ineficient şi supradimensionat, care a stăvilit o economie ce avia a ieşit dintr-o recesiune profundă.

România s-a angajat la o serie ambiţioasă de privatizări, conform acordului încheiat cu FMI, care expiră la începutul lui 2013, reuşind doar vânzarea unui pachet de 15% din compania de distribuţie a energiei Transelectrica, printr-o ofertă publică secundară, obţinând 38 de milioane de euro.

Victor Ponta încearcă să ajungă la un nou acord cu FMI în locul celui actual, în valoare de 5 miliarde de euro, de îndată ce noul guvern va fi aprobat de Parlament, decizie aşteptată vineri.

În anunţul postat de site-ul guvernului României se indică extinderea până la sfârşitul lui 2013 a termenului limită pentru a lista participaţiile din companii cum ar fi CFR Marfa, Tarom, Romgaz şi Nuclearelectrica. Vânzarea unei participaţii minoritare în Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Mediaş este deja întârziată.

Cea de-a şaptea evaluare a Acordului Stand by cu România ar urma să aibă loc în prima parte a anului 2013, după instalarea noului Guvern de la Bucureşti, a dat asigurări recent reprezentantul rezident pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.