Ministerul Finanţelor intenţioneze să împrumute, în 2015, două miliarde de euro de pe pieţele internaţionale dar încă nu a demarat strângerea de fonduri de pe pieţele străine, în principal din cauza volatilităţii cauzate de problemele din Grecia şi a temerilor privind creşterea economiei Chinei. ‘Suntem în etapa în care monitorizăm condiţiile de pe piaţă, astfel încât să alegem momentul potrivit pentru lansarea emisiunii de obligaţiuni. În următoarea perioadă intenţionăm să emitem eurobonduri de 1 – 1,5 miliarde de euro’, a afirmat Diana Popescu.
Oficialul a precizat că Ministerul Finanţelor ar putea considera o potenţială a doua emitere de obligaţiuni dacă condiţiile se îmbunătăţesc semnificativ dar şi opţiunea accesării unui împrumut de la Banca Mondială, de până la 750 de milioane de euro.
‘Nu există presiune deoarece rezervele valutare ale Trezoreriei acoperă în prezent necesităţile de finanţare pentru mai mult de patru luni’, a explicat Diana Popescu.
În 2014, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani.
România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s şi de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s şi Fitch.