Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la 24 februarie invadarea Ucrainei, cu scopul declarat de „a demilitariza” şi „denazifica” vecinul său prooccidental şi de a împiedica autorităţile de la Kiev să ceară aderarea la NATO.
Occidentul, care l-a acuzat pe Putin că a fabricat un pretext, a răspuns cu sancţiuni dure la adresa Moscovei şi cu ajutoare militare şi umanitare către Kiev.
Agenţiile de presă ruse TASS, RIA şi Interfax au citat duminică „un reprezentant al unui organism competent” din Rusia care ar fi declarat că Ucraina dezvolta arme nucleare la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, care a fost oprită în 2000.
Guvernul ucrainean a declarat că nu intenţionează să se alăture din nou „clubului” ţărilor care deţin arme nucleare, dat fiind că Kievul a renunţat la armamentul nuclear în 1994, la câţiva ani după dezmembrarea Uniunii Sovietice.
La scurt timp după invazie, Putin a declarat într-un discurs încărcat de reproşuri că Ucraina foloseşte tehnologie sovietică pentru a-şi crea propriile arme nucleare şi că aceasta echivalează cu pregătirea unui atac împotriva Rusiei. Reuters remarcă că Putin nu a adus nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale.