Tranzacţia ar indica o nouă tendinţă în rândul producătorilor de oţel pentru consolidarea şi diversificarea afacerilor lor, făcându-i mai puţin vulnerabil la fluctuaţiile de pe piaţă. Anul trecut, Cleveland-Cliffs a achiziţionat un alt producător american de oţel – AK Steel – pentru trei miliarde de dolari.
Cea mai recentă tranzacţie ar putea avea ca rezultat fuziunea între subsidiara ArcelorMittal din SUA, ale cărei active sunt evaluate între două şi trei miliarde de dolari, cu Cleveland-Cliffs, a cărei capitalizare bursieră se ridică la 2,3 miliarde de dolari, iar datoria sa totală la 30 iunie 2020 era de 4,5 miliarde de dolari.
Nu există certitudini că negocierile vor duce la o tranzacţie, dar dacă ele vor avea succes, un acord ar putea fi anunţat în următoarele zile, au precizat sursele.
Reprezentanţii ArcelorMittal şi Cleveland-Cliffs nu au răspuns imediat solicitărilor pentru declaraţii.
Subsidiara ArcelorMittal din SUA are peste 18.000 de angajaţi şi 25 de facilităţi.
Cu sediul în Cleveland, Cleveland-Cliffs are aproximativ 11.000 de angajaţi şi desfăşoară activităţi miniere şi de producere a oţelului în SUA şi Canada.
ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, deţine în România unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara.