Reuters: UniCredit şi-a exprimat interesul pentru o fuziune cu Commerzbank

Economica.net
20 09. 2017
unicredit_06113300

Potrivit surselor, în ultimele luni UniCredit a semnalat că este interesat de o tranzacţie care s-ar derula în întregime printr-un schimb de acţiuni şi care ar urma să aibă loc după finalizarea procesului de restructurare prin care trece în prezent cea mai mare bancă italiană, restructurare care ar urma să se încheie în 2019.

Faptul că UniCredit şi-a exprimat interesul pentru Commerzbank către guvernul german, care deţine un pachet de 15% din acţiunile Commerzbank după ce salvat banca în perioada crizei financiare, pune bazele uneia din cele mai mari fuziuni transfrontaliere din Europa. Pentru moment însă este vorba de discuţii preliminare. Una din sursele citate de Reuters a precizat că şi alte grupuri şi-au exprimat interesul pentru Commerzbank.

Un purtător de cuvânt de la UniCredit a refuzat să facă comentarii adăugând că banca italiană este concentrată pe restructurarea sa strategică.

Înainte însă de o eventuală fuziune între UniCredit şi Commerzbank, vor trebui depăşite mai multe obstacole, inclusiv reticenţa germanilor la ideea ca una din cele mai mari bănci locale să fie preluată de un cumpărător din străinătate.

„UniCredit a avut unele contacte cu Ministerul german de Finanţe” a declarat una din surse, adăugând că în timp ce guvernul de la Berlin este deschis la ideea unei vânzări, Commerzbank nu şi-a exprimat interesul.

Întrebat dacă au existat părţi interesate de pachetul de acţiuni deţinut de guvernul de la Berlin la Commerzbank, un purtător de cuvânt de la Ministerul german de Finanţe a refuzat să comenteze adăugând că „oficialii sunt contactaţi de investitori financiari pentru o gamă largă de subiecte…Am spus întotdeauna că guvernul nu intenţionează să păstreze pentru totdeauna participaţia sa la Commerzbank şi că vrea să obţin un rezultat bun pentru contribuabili”.

UniCredit are o valoare de piaţă de aproximativ 40 de miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât Commerzbank. O eventuală combinaţie ar crea una din cele mai mari bănci din Europa şi ar îndeplini una din dorinţele Băncii Centrale Europene privind consolidarea în sectorul bancar.

UniCredit a cumpărat banca germană HVB în anul 2005 şi astfel a intrat pe mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Germania are legături istorice şi comerciale puternice cu Italia ceea ce face din UniCredit unul din principalii candidaţi la o eventuală fuziune cu Commerzbank, care realizează aproximativ jumătate din veniturile sale de pe urma creditelor şi serviciilor financiare oferite IMM-urilor germane, aşa numitele firme Mittelstand.

UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, care este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.

Sursa: AGERPRES