„Ultimele date publicate de BNR pe 2019 arată continuarea tendinței de scădere generalizată a marjelor nete de dobândă în ultima lună din 2019, evoluție determinată de factori externi (perspectivele de politică monetară din SUA, Zona Euro și regiune) și aspecte interne (semnalele de decelerare a inflației și ritmului de creștere economică, concurența ridicată și excesul de lichiditate din sfera sectorului bancar)” , declară dr. Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania,
Cu toate acestea, chiar dacă în decmebrie marjele nete de dobândă au scăzut cu câteva puncte de bază atât pe componenta de lei cât şi pe cea de valută, valorile medii anuale în 2019 ale marjelor nete de dobândă au crescut la creditele-depozitele în lei la 6.72 puncte procentuale pentru cele în sold și 6.74 puncte procentuale la cele noi, evoluție influențată de accelerarea cererii de credite și de introducerea taxei pe activele bancare. Pe de altă parte, marjele medii anuale de dobândă la credite-depozite în euro au scăzut în 2019, la 2.05 puncte procentuale pentru cele în sold și 2.09 puncte procentuale pentru cele noi, evoluție determinată, în principal, de deciziile și semnalele de politică monetară din Zona Euro.
Scăderea marjelor nete de dobândă credite depozite în euro se resimte puternic în politica băncilor în ceea ce preiveşte remuneraţia oferită de aceastea la depozitele bancare. În afară de Raiffeisen Bank care a eliminat depozitele în euro, alte două bănci practică dobânda zero, BRD şi CEC Bank, în timp ce Banca Transilvania oferă 0,01% dobândă. Nici în cazul celorlalte bănci din piaţă situaţia nu este mai roz. La BCR şi la ING Bank, dobânda este de 0,05%, iar la Unicredit de 0,15%.
Lichiditatea din piaţă şi trendul negativ al dobânzilor la depozite în întreaga Uniune Europeană ar justifica tendinţa băncilor de a reduce atât de drastic dobânzile la depozitele în euro. Totuşi dacă ne uităm şi la comisioanele percepute de bănci vom observa că acestea sunt substanţial mai mari decât dobânzile la depozite. Astfel, în cazul BRD care are dobânda 0%, comisioanele percepute de bancă sunt de 0,80 de euro lunar, 0,5% comision de retragere de numerar şi 10 euro daca lichidezi produsul. La BCR, pentru o dobândă de 0,05% plăteşti comision de retragere de numerar de 1%. Restul băncilor enumerate au doar comision de retragere de numerar de 0,5% sau 0,6%.
„Considerăm că dinamica marjelor nete de dobândă din sectorul bancar intern va fi influențată pe termen scurt de deciziile și semnalele de politică monetară (îndeosebi SUA, Zona Euro și România), mix-ul de politici economice, evoluția percepției de risc investițional și dinamica cererii de credite pe plan intern. Din perspectiva termenului mediu previzionăm apropierea graduală a marjelor nete de dobândă la lei spre cele înregistrate la euro, scenariu susținut de continuarea procesului de convergență (nominală și reală) a României spre Zona Euro”, spune Andrei Rădulescu. Cu toate acestea neconomisirea în valută continuă să crească lent.