Huawei plănuiește o revenire pe piața telefoanelor 5G până la sfârșitul anului – surse Reuters

Compania chineză Huawei Technologies plănuiește să revină în industria smartphone-urilor 5G până la sfârșitul acestui an, potrivit firmelor de cercetare, după ce o interdicție din SUA privind vânzările de echipamente i-a decimat divizia de electronice de consum, scrie Reuters.
Ion Dobreanu - mie, 12 iul. 2023, 19:11
Huawei plănuiește o revenire pe piața telefoanelor 5G până la sfârșitul anului - surse Reuters

Huawei ar trebui să fie capabilă să procure cipuri 5G pe plan intern folosind propriile progrese în domeniul instrumentelor de proiectare a semiconductorilor, împreună cu fabricarea cipurilor de la Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC), au declarat pentru Reuters trei firme terțe de cercetare în domeniul tehnologiei care acoperă sectorul smartphone-urilor din China, potrivit Reuters.

Firmele, care citează surse din industrie, inclusiv furnizori ai Huawei, au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza acordurilor de confidențialitate cu clienții.

Huawei a refuzat să comenteze. SMIC nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

O revenire pe piața telefoanelor 5G ar însemna o victorie pentru compania care timp de aproape trei ani a declarat că se află în modul „supraviețuire”. Veniturile Huawei în domeniul afacerilor de consum au atins un vârf de 483 de miliarde de yuani (67 de miliarde de dolari) în 2020, înainte de a se prăbuși cu aproape 50% un an mai târziu.

Gigantul tehnologic cu sediul la Shenzhen a concurat cândva cu Apple (AAPL.O) și Samsung (005930.KS) pentru a fi cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, până când rundele de restricții americane începând din 2019 i-au redus accesul la instrumentele de fabricare a cipurilor, esențiale pentru producerea celor mai avansate modele ale sale.

Guvernele american și din multe state UE au catalogat Huawei drept un risc de securitate, acuzație pe care compania o neagă. De atunci, Huawei a vândut doar loturi limitate de modele 5G folosind cipuri din stoc.

Astfel, Huawei a căzut din majoritatea clasamentelor la nivel mondial anul trecut, când vânzările au atins un punct minim, deși a crescut la o cotă de piață de 10% în China în primul trimestru, potrivit companiei de consultanță Canalys.

Previziuni 5G

Una dintre firmele de cercetare a declarat că se așteaptă ca Huawei să utilizeze procesul de fabricație N+1 al SMIC, deși, cu o rată de randament prognozată a cipurilor utilizabile de sub 50%, livrările 5G vor fi limitate la aproximativ 2 milioane – 4 milioane de unități. O a doua firmă a estimat că livrările ar putea ajunge la 10 milioane de unități, fără a oferi detalii suplimentare.

Huawei a livrat 240,6 milioane de smartphone-uri la nivel mondial în 2019, anul său de vârf, potrivit Canalys, înainte de a-și vinde brandul Honor, care a reprezentat aproape o cincime din livrări în acel an.

Ziarul China Securities Journal, susținut de stat, a relatat luna aceasta că Huawei și-a majorat ținta de livrări de telefoane mobile pentru 2023 la 40 de milioane de unități, de la 30 de milioane la începutul anului, fără a face referire la o revenire la telefoanele 5G.

Huawei ar putea produce anul acesta versiuni 5G ale modelelor flagship, cum ar fi rivalul iPhone, modelul P60, cu noi lansări probabile la începutul anului 2024, au declarat cele trei firme de cercetare, adăugând că își bazează aceste predicții pe informațiile pe care le-au primit prin verificări cu contacte din lanțul de aprovizionare al Huawei și pe anunțuri recente ale companiei.

Cu toate acestea, restricțiile din SUA au tăiat accesul Huawei la sistemul de operare Android al Google și la pachetul de servicii pentru dezvoltatori pe care se bazează majoritatea aplicațiilor Android, limitând atractivitatea telefoanelor Huawei în afara Chinei.

Instrumente de design al cipurilor

Firmele de cercetare au remarcat că Huawei a anunțat în martie că a făcut progrese în domeniul instrumentelor de automatizare a proiectării electronice (EDA) pentru cipurile produse la o tehnologie de 14 nanometri (nm) și peste.

Companiile de proiectare a cipurilor utilizează software EDA pentru a produce schițele cipurilor înainte ca acestea să fie fabricate la nivel de masă în fabrici.

Firmele de cercetare, citând surse proprii din industrie, consideră că software-ul EDA al Huawei ar putea fi utilizat împreună cu procesul de fabricație N+1 al SMIC pentru a produce cipuri la echivalentul a 7 nm, semiconductoare puternice utilizate de obicei în telefoanele 5G.

Washingtonul a interzis SMIC să obțină de la firma olandeză ASML (ASML.AS) un instrument avansat de fabricare a cipurilor, numit mașină EUV, care este esențial în procesul de fabricare a cipurilor de 7 nm.

Dar unii analiști au descoperit semne că SMIC a reușit totuși să producă cipuri de 7 nm prin modificarea unor mașini DUV mai simple pe care le-ar putea cumpăra în continuare în mod liber de la ASML.

Cea de-a doua firmă de cercetare a declarat că a observat că Huawei a cerut SMIC să producă anul acesta componente de cipuri sub 14 nm pentru produsele 5G.

Rata de randament prognozată de mai puțin de 50% înseamnă că cipurile 5G „vor fi costisitoare”, a declarat Doug Fuller, care cercetează cipurile la Copenhagen Business School.

„Cred că, dacă Huawei vrea să își asume costurile, poate face acest lucru, dar nu văd astfel de cipuri ca fiind competitive din punct de vedere al prețului”, a spus Fuller.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...